Módní firma krachuje. Možná za to zaplatíme všichni. Proč?

29.11.2018 10:14

Skupina Premium Fashion Brands, jejíž přední postavou byl advokát Jaroslav Havel, krachuje. Většina firem v této skupině je v insolvenci. To by nebylo nic tak zvláštního, krach a insolvence firem je v tržní ekonomice relativně běžnou, i když pro majitele většinou velmi nepříjemnou událostí. Ale je zde jeden drobný detail – za dluhy firem ve skupině bude platit i daňový poplatník. Informuje o tom server E15.

Módní firma krachuje. Možná za to zaplatíme všichni. Proč?
Foto: Repro Youtube
Popisek: Advokát Jaroslav Havel

Firma podle rejstříku firem stránky kurzy.cz vznikla v roce 2015 jako Tuniona s. r. o., o rok později se přejmenovala na Premium Fashion Brands CS s. r. o. Podle E15 zahrnula tuzemské prodejny značek Geox, Beltissimo, Armani Jeans nebo část obchodů Hugo Boss. Aktuálně jsou prý v insolvenci tři ze čtyř firem skupiny.

Anketa

Který prezident České republiky byl prozatím nejlepší?

8%
7%
85%
hlasovalo: 25633 lidí

Za úvěry firem z této skupiny se zaručila státní Českomoravská záruční a rozvojová banka. Ta totiž jako ručitel dluhu bude vyplácet peníze České spořitelně. Podle dokumentů z insolvenčního rejstříku se jedná o 2,8 milionu za společnost X-Trading, která zajišťovala prodej italské značky Geox. A prý bude vyplácet i za firmu Finenare, která provozovala obchody Hugo Boss v obchodních centrech Palladium a Nový Smíchov a taktéž spadala pod Premium Fashion Brands. Českomoravská záruční a rozvojová banka na dotaz E15 odmítla podat informace s tím, že podléhají bankovnímu tajemství. Podle svých stránek tato banka napomáhá v souladu se záměry hospodářské politiky vlády a regionů rozvoji malého a středního podnikání, infrastruktury a dalších sektorů ekonomiky vyžadujících veřejnou podporu.

V tomto případě však zřejmě ani veřejná podpora nepomohla a dojde k takzvané socializaci ztrát. Nicméně, podle E15 jde jen o malou část z celkových závazků skupiny, které E15 vyčíslilo na 477 milionů korun, za státní bankou. Podle serveru byl prominentní postavou skupiny advokát Jaroslav Havel, který se na své stránce chlubí, že mezi jeho klienty patří největší finanční instituce působící v České a Slovenské republice, řada společností patřících do žebříčku Fortune 500 nebo Czech Top 100, ministerstva, státní podniky, dále pak soukromé osoby z řad nejúspěšnějších a nejbohatších Čechů a Slováků, ale i zahraniční podnikatelé působící v České republice a na Slovensku. Havel se podle E15 na jaře rozešel se svým partnerem v podnikání Mariánem Vrtochem. „Ten navázal spolupráci se skupinou FPD Group miliardáře Antona Siekela. Následně začal přesun části majetku dceřiných firem Premium Fashion Brands do nových struktur,“ píše E15.

Původní článek ZDE

 

reklama

autor: kas

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…