Monarchisté potvrdili za předsedu Srba. K volbám prezidenta půjdou

24.11.2012 20:57

Generální sněm Koruny české, monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska, v sobotu ve funkci svého předsedy potvrdil Václava Srba. Přestože řádný volební sněm bude až za dva roky, Srb sám požádal o potvrzení důvěry proto, že se ozývaly kritické hlasy ke způsobu, jakým stranu vede.

Monarchisté potvrdili za předsedu Srba. K volbám prezidenta půjdou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Václav Srb delegátům sněmu vysvětloval, proč monarchisté nemohou podpořit žádného z prezidentských kandidátů, ani "jeho jasnost knížete Karla Schwarzenberga". K volbám přijdou, ale do urny vhodí lístek s textem, že jsou pro krále. Zapojit se do přímé prezidentské volby by Srb považoval za zradu a obrazně řečeno za královraždu.

Volit prezidenta by bylo podle Srba popřením monarchistických zásad. Hlavním cílem monarchistů totiž je nahradit republiku monarchií a prezidenta králem.

I na generálním sněmu, který se konal v sídle Českého svazu vědeckotechnických společností v Praze na Novotného lávce, byly v čele jednacího sálu portréty posledních rakouských císařů a českých králů. Monarchisté také organizují petici Zrušme prezidenty, kterou chtějí ukončit současně s prezidentskou volbou.

Monarchisté i po 90 letech existence republiky zpochybňují zánik Českého království. Připomínají, že 28. října 1918 byla vyhlášena státní samostatnost a o státní formě mělo být později rozhodnuto referendem nebo alespoň hlasováním parlamentu vzešlého ze svobodných voleb. To se ale nestalo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…