Monarchisté žádají návrat krále. Napíšou to při volbě prezidenta na hlasovací lístky

08.01.2013 10:32

První přímá volba prezidenta republiky se blíží. Řada lidí si už svého kandidáta vybrala, jiní se ještě rozhodují. Některé politické strany však budou první volbu hlavy státu občany bojkotovat. Moravané chtějí novou Ústavu a tvrdí, že žádný z registrovaných kandidátů dosud neudělal a v budoucnu ani neudělá nic pro moravský národ, a i proto žádného z nich nepodpoří. Zástupci Koruny české by raději viděli na Hradě krále a hodlají to připomenout na hlasovacích lístcích.

Monarchisté žádají návrat krále. Napíšou to při volbě prezidenta na hlasovací lístky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Moravané jako politický reprezentant moravského hnutí se rozhodli nepostavit do prvních přímých prezidentských voleb svého kandidáta, ani žádného ze současných registrovaných kandidátů nepodporují a poukazují na nekoncepčnost volby prezidenta v rámci Ústavy.

Zakonzervování současného systému

„Proces schválení přímé volby prezidenta, absolutní nekoncepčnost tohoto prvku v Ústavě, která sama vznikala v době rozbití Československa a s významnými nedostatky, i skutečná podoba volební kampaně svědčí o tom, že současné politické reprezentaci nejde o volbu reprezentativní hlavy státu, která bude jeho občany inspirovat k potřebným změnám, ale o úlitbu voličům, zakonzervování současného systému a odvedení pozornosti od jiných, vážnějších problémů. Protože jsme na nešťastné směřování našeho státu v posledních dvou desetiletích často upozorňovali, tato kosmetická a nedomyšlená ústavní změna nás rozhodně neuspokojí,“ uvádějí Moravané na svém webu.

Žádný z kandidátů nedělá nic pro Moravu

Žádný z registrovaných kandidátů na prezidenta podle Moravanů v minulosti neudělal nic pro obnovu zemského zřízení či pro respektování práv moravského národa a nehodlá tak učinit ani po svém případném zvolení. „Je zřejmé, že ať už bude zvolen kdokoliv, bude nadále sloužit současnému centralistickému systému. Proto členům a příznivcům naší strany doporučujeme se volby prezidenta nezúčastnit,“ stojí dále v prohlášení Moravanů.

Moravané chtějí novou Ústavu

Jako východisko ze současné situace proto tato strana požaduje zahájení celospolečenské diskuse nad novou Ústavou, která by měla být nabídnuta ke schválení v referendu a která by řešila nejen volbu hlavy státu, ale především by postavila pevné státoprávní základy funkčního státu středoevropského typu, který bude schopen mnohem účinněji reagovat na současné problémy a výzvy.

Monarchisté chtějí krále, podpoří i knížete

Naproti tomu Koruna česká - monarchistická strana Čech, Moravy a Slezka považuje volbu prezidenta za nelegitimní z jiného důvodu. Zástupci této partaje by na Hradě raději viděli krále. „Koruna Česká i nadále považuje volbu presidenta, jako volbu čistě a výhradně republikánské instituce, za nelegitimní a za zcela protikladnou k našemu hlavnímu cíli, jímž je obnova monarchie,“ uvádějí monarchisté ve svém prohlášení k volbě prezidenta.

Koruna česká však doporučuje členům a příznivcům strany i příznivcům monarchie, aby se na této volbě podíleli a vyjádřili své monarchistické přesvědčení tak, že vhodí do volební urny volební lístek obsahující text „Žádám návrat krále, požaduji ustavení legitimního krále Ferdinanda Zvonimíra z rodu Habsbursko-Lotrinského“.

„Další možností projevit své přesvědčení je upravit některý oficiální volební lístek o výše uvedený monarchistický text. Budou-li na volebním lístku čitelné všechny potřebné údaje, bude takový lístek platný. V takovém případě doporučujeme volit JJ Karla knížete ze Schwarzenberga,“ uvádějí dále monarchisté.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…