Moravec pohřbíval Babiše. A teď rána: Zcela obráceně

15.11.2022 10:29

Před třinácti měsíci proběhly v České republice volby do Poslanecké sněmovny. Tehdy je vyhrála koalice SPOLU se ziskem takřka 1,5 milionu voličů, což znamenalo 27,8 procenta všech odevzdaných hlasů. Druhé hnutí ANO získalo jen o 35 tisíc hlasů méně, tedy 27,1 procenta hlasů. Po třinácti měsících by podle agentury Median volby vyhrálo hnutí ANO. Do Sněmovny by se vrátila ČSSD. Společnost KantarCZ nabízí trochu jiný obrázek.

Moravec pohřbíval Babiše. A teď rána: Zcela obráceně
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Bývalý premiér, předseda hnutí ANO navštívil Pardubice

Podle průzkumu agentury Median by volby, pokud by proběhly teď, vyhrálo hnutí ANO se ziskem 31,5 procenta hlasů. Agentura v tomto průzkumu rozdělila koalici SPOLU na tři samostatné prvky a podle tohoto modelu by druhá ODS získala 13,4 procenta. Na třetím pomyslném stupni vítězů by stanulo hnutí SPD Tomia Okamury s 12 procenty hlasů.

Bramborovou medaili by získali Piráti s 11 procenty hlasů. Pátí lidovci by v tomto modelu voličských nálad získali 6 procent, hnutí STAN 5,5 procenta, stejně tak ČSSD. S pěti procenty by do Sněmovny pronikla ještě TOP 09.

Prostým součtem lze s jistým zjednodušením říct, že koalice SPOLU, tedy koalice ODS, lidovců a TOP 09 by získala 24 procent hlasů.

Komunisté, Zelení a Přísaha Roberta Šlachty by získali shodně po 2 procentech. Trikolora 1,5 procenta. Ve volbách do Sněmovny získala jak ČSSD, tak přísaha Roberta Šlachty 4,7 procent a komunisté 3,6 procenta.

Naproti tomu průzkum agentury Kantar pro Otázky Václava Moravce České televize ukázal, že by hnutí ANO získalo 26,5 procenta. Samostatná ODS by v tomto průzkumu získala 21,5 procenta a třetí Piráti 11,5 procenta.

Čtvrtá by skončila SPD s 11 procenty. STAN by získal v tomto průzkumu 6 procent a TOP 09 5,5 procenta.

ČSSD by v tomto průzkumu získala 3,5 procenta. Komunisté s Přísahou Roberta Šlachty 2,5 procenta.

Jak ukazuje další graf, voličské nálady  se v průběhu času mění, ale hnutí ANO si stabilně udržuje vedoucí pozici.

Průzkum Medianu

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…