Moravská Ostrava a Přívoz naposledy vysoutěžila výtahy o milion levnější

17.05.2012 13:57

Jak postupují města, obce či kraje v oblasti veřejných zakázek? Mohou si vůbec dovolit postupovat jinak než formou elektronických aukcí?

Moravská Ostrava a Přívoz naposledy vysoutěžila výtahy o milion levnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Moravská Ostrava a Přívoz už standardně řeší veřejné zakázky přes systém elektronických aukcí CENTREs. Naposledy dosáhla úspory téměř milion korun v e-aukci na výměnu výtahů. Tu ve třech domech zajistí vítězný dodavatel za cenu o 30 procent nižší, než byla původně předpokládaná hodnota zakázky.

Odbor investic Moravské Ostravy a Přívoz, spadající pod dikci místostarosty Dalibora Mouky (hnuti Ostravak), je průkopníkem ve využívání e-aukcí na stavební zakázky a služby. Systém je dle názoru vedení radnice i vedení politického hnutí Ostravak nejtransparentnějším způsobem, jak dosáhnout nejnižší cenu při realizaci těchto zakázek. Na druhou stranu je potřeba zdůraznit, že vyžaduje dokonalou přípravu zadávacích podmínek, úzké zapojení techniků do projektu již v okamžiku jeho tvorby a tvrdé hájení zájmu města či obvodu při samotných realizacích.

Samotný systém spočívá v tom, že po vyhlášení soutěžní zakázky nabídnou zájemci cenu obálkovou metodou. Otevřením obálek obvykle soutěže končí. V případě elektronické aukce se od nejnižší obálkové ceny vlastně začíná. Každý z účastníků získá svůj elektronický přístup a má možnost soutěžit proti poslední nejnižší ceně. Ta je jedinou informací na monitoru. Pro ilustraci, co se týče projektových dokumentací, ty byly v minulosti soutěženy v cenách blízkých předpokladu.

Co se týče soutěžení stavebních prací, je obvod Moravská Ostrava a Přívoz první, který elektronické aukce v rámci města využil. Jako první obvod soutěžil například investiční akci MŠ Hornická - zateplení, výměna oken, střecha a rekonstrukce zahrady. Zde byly předpokládané náklady 13 milionů korun, nejnižší cena v obálce 10,5 milionů a nakonec došlo elektronickou aukcí ke snížení ceny na 8 milionů korun. Úspora tedy byla 5 milionů korun. Vedení obvodu hodlá v tomto trendu pokračovat i do budoucna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…