Moskva varuje Washington kvůli rozšiřování sankcí. Mluví o odvetě

30.12.2014 18:18

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič prohlásil, že rozšíření amerických sankcí proti Rusku může ohrozit spolupráci obou velmocí při řešení íránského jaderného programu, syrské krize či urovnání jiných mezinárodních problémů. A pohrozil ruskou odvetou.

Moskva varuje Washington kvůli rozšiřování sankcí. Mluví o odvetě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

„Ve Washingtonu se už mohli přesvědčit, že podobné nepřátelské výpady jsme nenechali a nenecháme bez odpovědi," uvedl Lukaševič v reakci na rozšíření seznamu ruských představitelů potrestaných zákazem vstupu do USA podle tzv. Magnitského zákona o další čtyři jména. USA prý rovněž zavádějí restrikce proti ruským firmám, které porušují americký zákon o sankcích vůči Íránu a Sýrii.

Podle mluvčího ruského ministerstva zahraničí jde o čistě politické rozhodnutí, motivované nejspíše snahou ukončit rok „ve vysokém protiruském tónu" a „přáním rozleptat rámec dvoustranných vztahů". Washington údajně uplatňuje dvojí měřítko, když kritizuje Rusko za stav lidských práv, ale současně zavírá oči před problémy s lidskými právy v samých USA, kde tajné služby donedávna měly právo uplatňovat středověké mučení a „policisté až dosud beztrestně zabíjejí lidi jen proto, že mají jinou barvu kůže". „Spojené státy se úporně snaží rozšířit platnost vlastních zákonů na celý svět a diktovat všem své podmínky. Avšak vůči Rusku žádné nátlakové metody neuspějí," zdůraznil Lukaševič.

Spojené státy zařazují na „černou listinu" ruské úředníky, soudce a policisty zapletené do porušování lidských práv, aby jim zakázaly vstup do USA a zmrazily majetek, který ve Spojených státech mají. Tuto praxi umožňuje tzv. Magnitského zákon, pojmenovaný po auditorovi zahraničního investičního fondu Sergeji Magnitském, který v roce 2009 zemřel za záhadných okolností v ruské vyšetřovací vazbě. Tam se dostal poté, co nařkl vysoce postavené činitele ministerstva vnitra z rozkrádání státního rozpočtu. Magnitského smrt dodnes nebyla objasněna, ruští ochránci lidských práv mají podezření, že jej v cele utloukli dozorci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hokejové zlato: Tvrdé vyřízení účtů ze strany ČT

8:17 Hokejové zlato: Tvrdé vyřízení účtů ze strany ČT

Český hokejový tým v neděli večer vybojoval proti švýcarskému týmu zlatou medaili na mistrovství svě…