Moskvu dnes čeká další kolo protestů, demonstraci svolali i komunisté

17.08.2019 6:58

Moskvu dnes opět zaplní protesty, které od konce července vyvolává odmítavé stanovisko městské volební komise při registraci opozičních kandidátů pro zářijové komunální volby. V centru města pořádají mítink „Za čestné a transparentní volby“ komunisté. Obdobnou akci neparlamentní opozice radnice odmítla povolit.

Moskvu dnes čeká další kolo protestů, demonstraci svolali i komunisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Podporovatelé komunistů se mají sejít na moskevské Sacharovově třídě, obvyklém místě pro konání moskevských protestních mítinků. K účasti pozvali všechny protestně naladěné Moskvany, jakékoli spojení s demonstracemi liberální opozice ale komunisté odmítají. Komunistická strana Ruska má v parlamentu druhé nejsilnější zastoupení, ale opozicí je jen formálně. Vůči vládní straně Jednotné Rusko je loajální a její politiku často podporuje.

Lidé z občanských sdružení a menších neparlamentních stran měli původně demonstrovat na Sacharovově třídě, moskevská radnice vydat povolení však odmítla. Zamítavé stanovisko obdrželi i organizátoři opozičního mítinku na jiném místě, přestože ohlášená účast činila jen 50 lidí. Podle radnice by bránili veřejné dopravě.

Původcem protestních akcí v Moskvě je rozhodnutí městské a po odvolání i ústřední volební komise zamítnout kandidaturu víc než 50 opozičních politiků pro zářijové komunální volby. Důvodem byly údajné formální nedostatky při shromažďování podpisů potřebných k registraci. Na prvních dvou nepovolených akcích 27. července a 3. srpna bylo zatčeno celkem přes 2000 lidí, organizátorům hrozí až patnáctileté tresty.

reklama

autor: nab

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…