Mozková smrt NATO? S Macronem jsem o tom mluvil, prozradil Babiš

09.11.2019 15:07

Francouzský prezident Emmanuel Macron notně rozčeřil vody, když oznámil, že NATO se nachází ve stavu mozkové smrti. Zlatá slova, pochválili ho hned z Moskvy. Ale německá kancléřka Angela Merkelová se vůči slovům francouzského prezidenta ohradila. Zato český premiér Andrej Babiš (ANO) Macrona podpořil.

Mozková smrt NATO? S Macronem jsem o tom mluvil, prozradil Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

Emmanuel Macron v rozhovoru pro The Economist konstatoval, že NATO se nalézá ve stavu mozkové smrti, protože prezident Spojených států činí politická rozhodnutí bez toho, aby se poradil se svými spojenci, a druhá největší armáda Aliance – turecká – útočí na Kurdy.

Americká administrativa se proti slovům francouzského prezidenta ihned ohradila a také německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že názor svého kolegy z EU nesdílí. Prohlásila, že dělá „zbytečný povyk“.

Zato český premiér Andrej Babiš dal podle sobotních Lidových novin Macronovi za pravdu a konstatoval, že Severoatlantickou alianci je třeba zreformovat. „S Macronem jsem o tom mluvil. NATO funguje na základě sedmdesát let staré smlouvy, která vůbec nereaguje na některé dnešní bezprostřední krizové situace,“ řekl premiér, který se domnívá, že Evropa musí přijít s jiným konceptem spolupráce.

Prezident Miloš Zeman poznamenal, že z klinické smrti lze člověka probudit.

Pravicová opozice nešetřila kritickými slovy. „Zásadně a principiálně s Macronem nesouhlasím. A považuji za nutné jeho tvrzení ihned a tvrdě odmítnout,“ zdůraznil europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Ve stejném duchu se vyjádřili europoslanci Jiří Pospíšil (TOP 09) i Stanislav Polčák (STAN).

Naproti tomu od šéfa komunistů Vojtěcha Filipa se Macron dočkal uznání. „Není to často, kdy souhlasím s panem Macronem, tady však jednoznačně ano. NATO se tak dlouho rozšiřovalo, až je to zcela nefunkční moloch,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…