Možná se na nás bude mračit paní Merkelová, ale dopady nebudou, tvrdí Zahradil

04.03.2012 13:24

Premiér Petr Nečas (ODS) odmítl podepsat evropskou smlouvu o fiskální politice. O českém postoji k EU přišli do pořadu Otázky Václava Moravce debatovat ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) a poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil (ODS).

Možná se na nás bude mračit paní Merkelová, ale dopady nebudou, tvrdí Zahradil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil na konferenci Vize 2020

Podle Karla Schwarzenberga Česko hlasitě volá, aby bylo vpuštěno do periferie Evropy.

„Odmítnutí podpisu je krok, který považuji za chybný. Snad Duch svatý osvítí našeho premiéra. Dostali jsme darem 180 miliard, které museli vydělat občané Německa a dalších. Teď děláme jako by nás Unie kdoví jak utiskovala,“ divil se kníže. Připustil dále, že se blíží jeho konec ve vládě.

V čem jsme všichni tak tupí, že nevidíme rizika?

Lubomír Zaorálek připomněl, že ČSSD byla strana, která pomáhala zemi vstoupit do Evropské unie. „Současná koalice nedokázala vytvořit žádnou intelektuální kapacitu, místo, ze kterého bychom mohli ovlivňovat dění v Unii. Během týdne předložíme 15stránkový text, ve kterém se vyjádříme k situaci a předložíme představu, co by měla Česká republika dělat,“ slíbil. 

Zaorálek se ještě pozastavil nad tím, v čem bylo 25 členských států slepých, že neprohlédlo ztráty, kterých si všimli Nečas, Zahradil a Klaus. „V čem jsme všichni tak tupí, že nevidíme rizika?“ ptal se.

Svou intelektuální kapacitu nabídl Jan Zahradil: „Vláda se zavázala, že nemůže rozhodnout o přijetí smlouvy bez referenda. Smlouva o fiskální unii má spoustu právních a politických kliček. Vede k přenášení pravomocí z národní úrovně na evropskou. Na rozhodnutí o připojení smlouvy k unii dnes žádná parlamentní strana nemá mandát.“

Zahradil dále řekl, že referendum není aktuální, může několik let počkat, ale je nutné se na něm dohodnout. Česká republika by se podle něj měla pokusit změnit Evropskou unii zevnitř. „Nemůže tady panovat automatizmus, že co se vymyslí v Bruselu, tak my musíme přijmout,“ uzavřel europoslanec. 

Nečas se zachoval vnitropoliticky a ne ve prospěch České republiky

Zaorálek mu na to namítl, že ODS odmítla podepsat smlouvu bez toho, aby to demokraticky přednesla v parlamentu.

Tomu přitakal Schwarzenberg, který uvedl, že vláda nenašla společné stanovisko. Na první cestě premiér měl vyjednat lepší podmínky, ale přistoupit na smlouvu. Nakonec ji ale nepodepsal.

„Nedošlo ke změně práva či přenosu pravomocí. Část ODS má protievropské názory a pan premiér jim chtěl vyhovět. Zachoval se vnitropoliticky a ne ve prospěch české zahraniční politiky,“ myslí si Schwarzenberg.

Podle knížete se teď Česko nebude na rozhodování v Evropské unii podílet v takové míře jako předtím. Obává se, že teď se EU skládá z 25 členských států plus dva (Velká Británie a Česká republika).

Možná se na nás bude mračit paní Merkelová, ale praktické dopady nebudou žádné

Zahradil oponoval, že nikdo nezavře hranice, Němci s Českem nepřestanou obchodovat. „Možná se na nás budou mračit paní Merkelová a pan Sarkozy, to nemohu vyloučit,“ připustil europoslanec. Řekl, že praktické dopady nebudou žádné.

Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu obchodu a dopravy, za svou instituci prohlásil, že by se ČR měla přidat k ostatním státům EU. Hlavně kvůli tomu, že je zde vláda rozpočtové odpovědnosti. Měla by se k tomu přihlásit i na evropské úrovni.
„Ta smlouva řeší jenom problém veřejných financí a ještě k tomu špatně. K čemu by vedla, kdyby se začala důsledně dodržovat? Začaly by daňové závody. A jak by na to zareagovala politika? Špatně. Tahle technika donucování je něco jako když pochybná firma pozve důchodce na party,“ připodobnil Pavel Kohout, ekonom a analytik PPF či ING.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…