Možná vykoupíme od Bakaly OKD, naznačil ministr Mládek. A toto k tomu řekli Babiš a Okamura

08.07.2014 9:11

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) je stát připraven zvážit odkup firmy OKD, pokud by byla na prodej. Řekl to včera po setkání se zástupci firmy NWR, která OKD vlastní. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ale říká, že by to muselo být velice levné. Tomio Okamura, šéf Úsvitu, by byl pro odkup za jednu korunu. Na Facebooku kritizuje možnou situaci, kdy stát nejdříve levně prodá, a pak draze koupí.

Možná vykoupíme od Bakaly OKD, naznačil ministr Mládek. A toto k tomu řekli Babiš a Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

K možnosti odkoupit OKD se už vyjádřil ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ten říká, že by to muselo být velice levné a podle deníku Blesk v takovém případě požaduje oddlužení společnosti.

Andrej Babiš pro deník Blesk uvedl, že je možné o koupi uvažovat. „Teoreticky je koupě OKD možná, pokud by to bylo ekonomicky výhodné a firma by byla oddlužená,“ řekl Babiš. OKD by pak prý nekoupil stát, ale spíše polostátní ČEZ prostřednictvím dceřiné společnosti Severočeské doly. „Ale při stávajících výsledcích by to muselo být velice levné,“ dodal ministr financí.

Podle ředitele vnějších vztahů NWR Petra Jonáka není prodej OKD na pořadu dne, protože je přesvědčen, že NWR se s věřiteli dohodne. NWR totiž minulý týden oznámila, že se chce vymanit z dluhů restrukturalizací. Plánuje snížení zadlužení ze 775 milionů na 450 milionů eur. Firma chce také navýšit kapitál o 185 milionů eur. Ke změnám ale potřebuje souhlas 75 procent věřitelů firmy. Zatím jich má na své straně necelé dvě třetiny. Pokud by dohoda krachla, byl by na řadě zřejmě prodej OKD.

Okamura: OKD za jednu korunu

Šéf Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamura reagoval na slova ministra Mládka o odkupu OKD hned včera, a to na svém Facebooku. A neopomněl si rýpnout do premiéra Sobotky (ČSSD).

„Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) nás v Úsvitu udivil výrokem, že pokud by OKD byla na prodej, stát je připraven zvážit případný odkup, aby udržel zaměstnanost na Ostravsku,“ napsal Okamura.

Šéf Úsvitu ve svém vyjádření akcentuje úlohu sociální demokracie při prodeji OKD. „Sociální demokracie OKD panu Bakalovi v minulosti levně prodala, pan Bakala z ní vyvedl miliardy a teď je ČSSD připravená ji zachránit před krachem tím, že jí od pana Bakaly pro změnu draze koupí. My za Úsvit říkáme: když má stát koupit OKD, tak za korunu. Ušetřené peníze pak můžeme skutečně vložit na podporu zaměstnanosti horníků. A alespoň by se tak částečně pokryla mnoha miliardová škoda, kterou státu způsobil tehdejší ministr financí Sobotka nevýhodným prodejem OKD," reagoval na zprávu o koupi OKD poslanec Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…