Mučí mě, pověsili mě na provaz jako kus masa, hrozí mi zabitím. Z ruského vězení unikl dopis protivládního aktivisty

05.11.2016 7:27

Ruský aktivista bojující proti režimu Vladimira Putina tvrdí, že jej ve vězení mučí. O případu byl již informován i Kreml, píše Reuters.

Mučí mě, pověsili mě na provaz jako kus masa, hrozí mi zabitím. Z ruského vězení unikl dopis protivládního aktivisty
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Plakát nevládní organizace Reportéři bez hranic

Ruský opoziční aktivista Ildar Dadin se stal první obětí nového zákona, který zakazuje opakovanou organizaci poklidných protikremelských protestů. Dadin byl odsouzen na tři roky, po odvolání byl trest odnětí svobody zkrácen na dva a půl roku.

Mnozí ruští aktivisté Dadina, který je „nejhlasitějším“ kritikem prezidenta Vladimira Putina a jeho politiky, považují za politického vězně. Ruské úřady ovšem oficiálně uvádějí, že Dadin porušil zákon, který byl schválen po velkých protivládních protestech.

V dopise, který Dadin poslal z vězení v severozápadním Rusku své ženě a který byl publikován online serverem Meduza, aktivista uvedl, že je vystaven neustálému násilí a mučení. Popsal například nedávný incident, kdy byl surově bit rovnou deseti strážci.

Psal také o tom, že byl pověšen na provaz „jako kus masa“, s rukama svázanýma za zády. Byl také vysvlečen a hrozili mu znásilněním. Velitel vězeňské ochranky mu prý sdělil, že pokud si bude na něco stěžovat, zabijí ho.

„Neustálé bití, šikana, urážky, zesměšňování, otřesné podmínky – dělají to tady všem vězňům,“ píše se v dopise.

Dadin rovněž uvedl, že pokud by měl být podobnému zacházení vystaven znovu, „nepřežil by zřejmě ani týden“.

Zástupce ředitele věznice, kde je Dadin držen, Valerij Maximenko mediální agentuře Interfax sdělil, že zdravotní personál věznice nenašel na těle Dadina žádné stopy násilí, což podle jeho slov přiznal i sám vězeň.

O případu byl již informován i tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov, který médiím sdělil, že se Putin o Dadinově dopise dozví.

„Jedná se o skutečně závažný případ, který si zasluhuje důkladnou pozornost odpovědných úřadů, v tomto případě vězeňské služby,“ uvedl Peskov.

Dadin v závěru dopisu varoval svou ženu, že může dojít i k nejhoršímu.

„V případě mé náhlé smrti ti pravděpodobně sdělí, že jsem spáchal sebevraždu, měl nehodu nebo byl zastřelen při pokusu o útěk. Ničemu takovému nevěř,“ napsal aktivista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…