Musel jsem to zachraňovat! Petr Nečas o minulosti

24.02.2020 8:41

Expremiér Petr Nečas podepsal s čínskou stranou smlouvy na výstavbu větrných, vodních a solárních elektráren ve střední a východní Evropě. Šlo o kontrakt za 14 miliard. Jenže podle Deníku N peníze na realizaci projektu zatím nedorazily a Nečasovi tak nezbývá než jednat o prodloužení termínů na realizaci projektu. Nečas si přesto trvá na tom, že obchodovat s Čínou je v pořádku. Už jako premiér se prý snažil dát najevo, že otázka Tibetu není pro Česko prioritní.

Musel jsem to zachraňovat! Petr Nečas o minulosti
Foto: Blue TV
Popisek: Petr Nečas

Prezident Miloš Zeman opakovaně sliboval, že na různé projekty přitečou z Číny desítky miliard korun. Ze slibovaných investic se však zatím naplnil jen nepatrný zlomek. Jedním z projektů, který se zatím nepodařilo realizovat, je výstavba nových vodních, větrných a solárních elektráren v Česku. Kontrakt na 14 miliard podepsal expremiér Peter Nečas. Jenže, ačkoli už peníze měly dorazit, zatím se tak nestalo.

Anketa

Pro koho byste hlasovali, kdybyste byli Američané?

hlasovalo: 7557 lidí

Některé projekty jsou odsunuty na delší časový horizont,“ řekl v rozhovoru pro Deník N. Kdy peníze dorazí, bude prý záležet především na čínské straně.

I navzdory problémům si však Nečas trvá na tom, že obchodovat s Čínou je správné. Už jako premiér se prý snažil vztahy mezi oběma zeměmi vylepšit.

Byl jsem v situaci pilota, který musel prudce zatáhnout za knipl a zabránit nárazu do země. Čína určitě neměla zájem tomu nárazu zabránit. Z jejich pohledu jsme miniaturní ekonomika a nejsme ani high-tech země, která nabízí výrobky a služby ve světové kvalitě jako Švýcarsko,“ upozornil Nečas.

Pád letadla měl zapříčinit expremiér Jan Fischer, který přijal dalajlámu v Kramářově vile, což prý Čína nesla velmi nelibě. Podle Nečase udělal Fischer politickou chybu, kterou se Nečas snažil napravit tím, že kritizoval „dalajlamismus“.

„To byl chladnokrevný tah, který měl tenhle smysl. Měl vyslat signál, že česko-čínské relaci nemá dominovat otázka Tibetu, ale že máme zájem na dobrých ekonomických vztazích,“ zdůraznil expremiér, který prý už tehdy cítil, že se ekonomicky nemůžeme spoléhat jen na EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…