Musí dojít k válce v Libyi. Jinak podle analytika uprchlickou krizi nevyřešíme

18.01.2016 22:40

Poslanci Bronislav Schwarz (ANO), Martin Lank (Úsvit) a bezpečnostní analytik Lukáš Visinger debatovali v pondělních Událostech, komentářích o bezpečnosti v Evropě. Zatímco Schwarz věří, že situaci ještě můžeme zvládnout, Lank varoval, že společná evropská hranice je mrtvá a musíme se starat sami o sebe. Analytik Visinger zašel ještě dál. Musíme prý válečnou cestou zpacifikovat Libyi.

Musí dojít k válce v Libyi. Jinak podle analytika uprchlickou krizi nevyřešíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

„Když budeme všichni dodržovat to, co už máme zavedeno, a když se trochu semkneme, bezpečnost zajistíme,“ poznamenal v úvodu poslanec Schwarz. Lank doplnil, že současné zajišťování bezpečnosti nestačí. Musíme prý více chránit národní hranici. V Bruselu se totiž stále debatuje o vnější ochraně hranic Schengenu, ale zatím se to příliš neděje.

Schwarz kontroval, že vnější hranice Schengenu je i naší hranicí a my ji musíme pomáhat chránit. A to nejen fyzicky, ale také s tím související legislativou. Lank se ale opět postavil proti. Pokud pošleme přibližně 1 500 lidí na ochranu vnějších hranic Řecka či Itálie, nebude to stačit. Jestliže se hovoří o posílení Frontexu, musíme si podle poslance Úsvitu říci, kdo jim bude velet a co tyto jednotky budou opravdu dělat. „Musíme chránit naše národní hranice, Schengen je, obávám se, trochu ztracen,“ konstatoval Lank.

Schwarz své vystoupení uzavřel zásadní poznámkou. V roce 2004 jsme si sami vybrali, že chceme být součástí EU, že je tedy i naším úkolem chránit vnější hranice EU. „Jsme součástí Evropy, vybrali jsme si to a musíme se podle toho chovat. Musíme někam patřit. Jsme příliš malý stát, abychom mohli být sami,“ vyjádřil názor Schwarz.  

Excelové tabulky nás nezachrání, varoval analytik

„EU to vůbec nezvládá. Nezvládají to ani jednotlivé národní státy. Tady je otázka, jestli stále diskutovat krásné nápady doplněné excelovými tabulkami, ale v praxi nefungují,“ rozjel se analytik. Schengen sice můžeme udržet, ale pouze v okamžiku, kdy si vezmeme příklad třeba z australské ostrahy hranic. Australská politika je velmi restriktivní. Čluny s migranty jsou zachycovány na moři a dopravovány do jiných zemí. A pokud už se někomu podaří dosáhnout australských břehů, stejně nemá vyhráno a nemusí se stát občanem Austrálie.

„Bylo by dobré vytvořit oblast, ve které by byli přistěhovalci internováni, dokud by se o nich nezjistilo, co jsou zač, co chtějí a tak podobně,“ pokračoval analytik. Současné dohody o nakládání s uprchlíky absolutně nefungují, neboť jsou připraveny na situaci, kdy do Evropy mířilo mnohonásobně méně migrantů.

Musíme uskutečnit pozemní operaci v Libyi

„Já tvrdím, že by se měla udělat pozemní operace v Libyi a ve spolupráci s tamními sekulárními vojenskými silami by měly vzniknout v rozsáhlé oblasti uprchlické tábory, kde budou migranti prověřováni. Pokud se ukáže, že jde o lidi prchající před válkou, nechť jdou dále do Evropy, ale když se ukáže, že jde jen o ekonomické migranty, ti by měli zůstat v relativně bezpečné Libyi,“ zaznělo z úst analytika.

Nakonec poznamenal, že bychom měli pomáhat mladým mužům v tom, aby v Sýrii a v dalších zemích vybojovali mír. Totéž se přece dělo za druhé světové války. Tehdy mladí Evropané prchali např. do Velké Británie, ale činili tak proto, aby mohli bojovat za svobodu vlastní země. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…