Musíme chránit ohrožené, léčit nemocné a nechat žít zdravé. Trikolóra představila plán, jak bojovat s covidem

16.02.2021 16:42

Hnutí Trikolóra dlouhodobě kritizuje vládu za špatný přístup v boji s pandemií Covid-19 a volá po otevření škol a ukončení plošného lockdownu. Kromě toho v pondělí představila tzv. COVID PLÁN, na kterém se shodlo na svém mimořádném předsednictvu také grémium hnutí.

Musíme chránit ohrožené, léčit nemocné a nechat žít zdravé. Trikolóra představila plán, jak bojovat s covidem
Foto: archiv Trikolóra
Popisek: Václav Klaus mladší a poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková, která je 1. místopředsedkyní Trikolóry, se ve Šluknově vyfotografovali se studentkami bezpečnostně-právního oboru. Poslankyně si zapomněla sundat propagační "placku" hnutí.

„Vláda v řešení covidové situace dlouhodobě selhává. Vláda nezvládla v létě a na podzim chytrou karanténu (navýšení kapacit trasování a testování). Systém PES, který vznikl s dobrým úmyslem, aby se dalo orientovat a predikovat opatření, je ignorován a nefunguje. Pochybnosti panují i nad principem výpočtu. Očkování, ke kterému se vláda upnula, nefunguje. Nebude rychlým ani univerzálním řešením situace. V ČR je vakcíny nedostatek a vláda ji není schopna zajistit. Odkazy na kompetence EU to nejen nevyřeší, ale ani nikomu nepomohou,“ píše se v úvodu dokumentu s tím, že namísto řešení vláda uzavírala zemi do nekonečného lockdownu, upírala občanům základní lidské svobody, znemožňovala výuku ve školách a řadě lidí práci. 
 
 
„Ukazuje se, že plošné zavírání země žádným řešením není. Kdyby jím bylo, tak bychom tu neměli v pořadí již čtvrtý lockdown. V nastaveném trendu nelze dále pokračovat,“ uvedl Václav Klaus ml., poslanec a předseda hnutí Trikolóra a dodal, že právě proto hnutí představilo deset základních principů, na základě kterých by se podle Trikolóry mělo postupovat při potlačení epidemie. 
 
„Onemocnění způsobené virem covid-19 je mnohdy závažné. Zpochybňujeme však vládní opatření, která s virem nijak nebojují a místo toho likvidují celé skupiny občanů napříč společností. Opatření jsou vesměs neúčinná. Musíme chránit ohrožené, léčit nemocné a nechat žít zdravé,“ uvedl Klaus ml. 
 

Anketa

Je vyhlášení nového nouzového stavu Babišovou vládou protiústavní?

26%
70%
hlasovalo: 17054 lidí
 
Podle Trikolóry je zapotřebí provést studii na základě testů na protilátky ve vhodně vybrané reprezentativní skupině obyvatel, jejíž výsledky lze následně extrapolovat na celou společnost, a zjistit tak, do jaké míry je populace již promořena. Prioritou pak musí být ochrana ohrožených skupin obyvatel, jako např. senioři nebo dlouhodobě nemocní. Pro ně je zapotřebí zajistit přednostní trasování a testování, zdarma respirátory a roušky, vyhrazené nákupní hodiny či místa v MHD či zavedení telefonické lékařské kontroly pro lidi v karanténě. 
 
„Domovy seniorů mohly a měly být pevností proti nákaze covidu, kdyby vláda v jejich ochraně jednala rychle. Dle dat až 25 procent obětí spojených s Covid-19 byli klienti pečovatelských domů,“ připomněl Václav Klaus ml. s tím, že právě v domovech pro seniory by mělo probíhat dvakrát týdně antigenní testování klientů i personálu a finanční prostředky by měly být věnovány např. na pořízení čističek vzduchu, vitamíny a potravinové doplňky, ale také programy eliminující sociálním izolaci. 
 
 
Podle Klaus ml. také Trikolóra odmítá „hru“ na nouzový stav. „Pokud je situace natolik vážná, že je nutné vyhlásit nouzový stav, má to být aktivní nouzový stav,“ zopakoval Klaus ml. s tím, že by to znamenalo např. posílení kapacity nemocnic, především uvolněním tzv. sociálních lůžek podpořením rodinných příslušníků v péči o své příbuzné doma.  „Pro doléčování pacientů můžeme využít místa mimo nemocnice, a to zejména pro sociální pacienty, kteří nemají kam jít. Uleví se tak nemocnicím, které budou moci věnovat větší prostor pro péči o pacienty s těžkým průběhem nemoci,“ cituje z COVID PLÁNU předseda hnutí Trikolóra, které prosazuje také posílení trasovacích a testovacích center. „Spousta úředníků sedí doma a nemají žádnou práci. Nouzový stav umožňuje využít i studenty, pokud to je nutné,“ dodal Klaus ml.
 
Podle Trikolóry vláda také velmi neefektivně směřuje stovky miliard korun, kterými zadlužila naši zemi. „Schodek rozpočtu 500 miliard by se měl použít např. na odměny zdravotníkům a zdravotnickému personálu. Měli bychom finančně motivovat vystudované sestry ke krátkodobému návratu k oboru, dokud epidemie nepomine. Zároveň je třeba zastavit bonifikaci lůžek s covidovými pacienty, tytéž prostředky věnovat na navýšení úhrad všech lůžek intenzivní péče bez rozdílu,“ upozornil na další problém Václav Klaus ml. 
 
 
Ve svém programu Trikolóra také zopakovala svůj požadavek na otevření země. Prioritou má být návrat dětí do škol, a to i za cenu zvýšených hygienických opatření, jako je větrání, měření teploty, zkrácená výuka, dvousměnný provoz (dopoledne a odpoledne) nebo neinvazivní kontrolní testování ze slin. Učitelům pak musí být umožněno dobrovolné přednostní očkování. Otevřít by se měly také všechny venkovní sportoviště a ihned umožnit venkovní sportování. Za nedůvodné považuje Trikolóra také uzavření obchodů, služeb a restaurací, u kterých je plně dostačující regulovat pouze počet zákazníků na metr čtvereční nebo např. padesát procent kapacity restaurace. 
 
Trikolóra zároveň zcela nezavrhla roušky. „Správné nošení roušek příp. respirátorů v uzavřených prostorech má smysl,“ píše se v dokumentu. Naopak Trikolóra zcela odmítla noční zákaz vycházení, který přirovnala k Heydrichiádě, i nesmyslné pokuty. „Vláda ztratila důvěru občanů pro řešení současné covidové situace, měla by proto učinit gesto a odpustit pokuty a zastavit přestupková řízení vedená proti občanům. Pro vyřešení covidové situace je potřeba důvěra občanů ve vládu i vzájemný respekt a spolupráce,“ vyzývá Trikolóra. 
 
Jak již v minulosti představitelé Trikolóry uvedli, jakákoliv diskuse o očkování je vždy podmíněna jeho dobrovolností. „Česká vláda musí být schopná zajistit vakcínu v dostatečném počtu. Od schvalování léčiv máme Státní ústav kontroly léčiv. Ten by měl aktivně testovat vakcíny, určit, které jsou vhodné pro český trh a ty bez průtahů schválit. Jsme pro, aby si občané mohli zvolit, jakým typem vakcíny se nechají očkovat. Chceme zajistit schválení a domácí licenční výrobu alespoň jednoho druhu vakcíny pro naší potřebu a nezávisle na EU,“ zdůraznil Václav Klaus ml. s tím, že není možné se věnovat pouze vakcinaci, ale je třeba podporovat i účinné léčebné postupy a jejich systémovou podporu. 
 
Za nejefektivnější před likvidačními opatřeními pak Trikolóra označila trasování a testování. „Hygiena musí navýšit své kapacity, aby byla schopná pružně reagovat a s absolutní prioritou trasovat a testovat ohrožené skupiny,“ dodal Klaus ml., který také kritizoval vládu za to, že zakázala desetitisícům živnostníků a podnikatelům obživu, a to bez adekvátních kompenzací.  
 
„Vláda zároveň uměle udržuje nízkou nezaměstnanost tím, že dotuje zaměstnance, kteří jsou doma. To není dlouhodobě udržitelné. Stát je neefektivní a není schopen kompenzace vyplácet. Naším řešením je zrušení omezujících opatření. To je jediné možné systémové řešení,“ dodal Klaus ml. 
 
 

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Karel Výborný

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…