Muslimové na volebních kandidátkách. Často takových, kde byste je vážně nečekali

18.09.2018 21:13

V blížících se komunitních volbách kandiduje v Teplicích dvojice cizinců- paradoxně shodou okolností za partaje, které podle svých názvů i programů sází na české vlastenectví. Ve městě, jehož obyvatelé se už dlouho bouří před stoupajícími počty muslimských návštěvníků zdejších lázní, respektive jejich chováním v ulicích města a jejich skupováním pozemků kolem Teplic na (i nelegální výstavbu rodinných domů) to vyvolalo značné averze.

Muslimové na volebních kandidátkách. Často takových, kde byste je vážně nečekali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

Prvním z nich je kandidát strany patrioti České republiky Khalouf Abdul Rahman, který pracuje jako lékař v nemocnici v Duchcově, druhým je podnikatel Ziad Hindawi, který jde do volebního klání pod hlavičkou Českého hnutí za národní jednotu. Podle teplické občanské aktivistky Ivy Procházkové jsou oba na volitelných místech. „Přitom Ziad pracuje v cestovním ruchu, takže je tím, kdo sem muslimy dováží,“ říká Procházková. Podle údajů v internetových registrech Ziad působil v České republice celkem v šesti společnostech, z nichž jedna už zanikla a další je v likvidaci.

Za to, že na kandidaturu muslimů upozornila na sociálních sítích, byla Procházková podle svých slov okamžitě Facebookem zablokována. Není to přitom jediný případ, kdy cenzorské oddělení amerického Facebooku blokuje příspěvky občanských aktivistů, stojících proti přistěhovalství muslimů do Evropy, zatímco na druhé straně toleruje a nijak nereflektuje útoky a urážky třeba na účet prezidenta Zemana.

Na rozdíl od snah Facebooku ale s Procházkovou souhlasí velká část Teplic. „Teplice už poškodit nelze, protože jsou arabské. Poděkování za tento stav náleží soudruhu Kuberovi, který nastartoval proces arabizace,“ podpořila Procházkovou další Severočeška Johanka Valašská.

Redakce Parlamentních listů dala samozřejmě možnost oběma politikům se k věci vyjádřit. Kandidát Českého hnutí za národní jednotu Ziad při telefonickém rozhovoru tvrdil, že teď nemá čas na otázky. „Teď opravdu nemohu, ale pošlete mi mail a já na něj opravdu obratem odpovím,“ tvrdil politik. To se však nestalo. Lékař Khalouf pak telefony vůbec nezvedal a na emailem zaslané otázky také nijak nezareagoval. K jeho kandidatuře se však vyjádřil předseda jeho strany Patriotů Jiří Vítek, když poukázal na to, že jejich kandidát Khalouf je sice Syřan, který podle volebního koordinátora partaje ale není muslimem. Přesto však Vítek z Khaloufovi kandidatury příliš nadšený nebyl. „Prošel tam primárkama, ale je to natolik výbušné pro některé, že ani jeho profese a integrace není pro většinu dostatečná. Takže řešíme co s tím. Vzhledem k tomu, že nejsem stranický diktátor, stále respektuji i přes tlak primárky, zjišťuji vše o jeho životě a tak dál. Není člen strany a kandidátka byla plně v kompetenci koordinátora,“ uvedl Vítek, který v minulosti pracoval jako šéf Unie bezpečnostních složek České republiky.

Podle Tepličana Karle Krebse to ale není žádnou omluvou. „Tohle je ze strany Patrioti neomluvitelné a koordinátor by měl okamžitě skončit. Teplice jsou Arabů plné, mají skoro větší práva jak Češi a ještě je nechat kandidovat? To udělá jedině zrádce a já mám toho už vážně dost. Nikdo si neuvědomuje, že tímto vystavuje lidi nebezpečí,“ varuje Krebs. Muslim podle něj zůstane muslimem. „Jak bude mít pevnou půdu pod nohama, tak začne úřadovat,“ dodává Krebs.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…