Muslimský svět se bouří proti Trumpovi. Přesto se prezident dočkal velkého zastání

03.02.2017 15:25

Rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa dočasně zakázat vstup občanům sedmi muslimských zemí sklidil značnou nevoli mezi západními liberály a především v samotném muslimském světě. Nyní se však překvapivě dostalo Trumpovi podpory právě od představitele země, jejíž občané vyznávají islám.

Muslimský svět se bouří proti Trumpovi. Přesto se prezident dočkal velkého zastání
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Americká i světová levice vůbec se stále nemůže smířit s dočasným zákazem vstupu uprchlíků a občanů z několika muslimských zemí. Trump je levicovými aktivisty obviňován z islamofobie a média publikují tklivé příběhy o hodných muslimech, kteří se nyní nemohou vrátit do své druhé vlasti, tedy Spojených států. Íránský prezident Rouhani, jehož země figuruje na seznamu, označil Trumpa fakticky za amatéra, který nerozumí politice.

Kritika zazněla i z úst představitelů Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu. Celý muslimský svět však navzdory tvrzení Trumpových odpůrců v médiích a politice na amerického prezidenta nezanevřel. Ministr zahraničí Spojených arabských emirátů Sheikh Abdallah bin Zayed al-Nahyan se naopak Trumpa zastal a konstatoval, že zákaz vstupu do Spojených států amerických se netýká „velké většiny“ muslimských zemí.

„Krok amerického prezidenta nelze vnímat jako protiislámsky zaměřený, protože většina muslimů může do USA stále volně cestovat. Není správné říkat, že rozhodnutí Trumpovy administrativy má něco společného s náboženskou diskriminací,“ vysvětlil šéf diplomacie Spojených arabských emirátů, které jsou společně se sousední Saúdskou Arábií považovány za blízké spojence Washingtonu. Paradoxně jsou však obě země také považovány za hlavní sponzory terorismu.

„Spojené státy učinily suverénní rozhodnutí, které má dočasný charakter, a jak jsem již řekl, nevztahuje se na většinu muslimského světa,“ dodal Seikh na společné tiskové konferenci se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem s tím, že některé země uvedené na „černé listině“ čelí v oblasti bezpečnosti mnoha výzvám, které se jim prozatím nepodařilo zdárně překonat.

Přesto i mezi zastánci Trumpova rozhodnutí panují jisté pochybnosti nad konkrétním výběrem muslimských zemí, jejichž občanům je vstup do Spojených států zapovězen. Jak například konstatuje britský deník Daily Mail, z celkového počtu devatenácti únosců letadel použitých při teroristických útocích z 11. září 2001 pocházelo patnáct ze Saúdské Arábie. Právě v této zemi vznikla al-Káida a narodil se zde její zakladatel Usáma bin Ládin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…