Muž, který svolal úspěšnou akci proti Zemanovi: Jestli přijede Putin, tak...

19.11.2014 9:50

Nejviditelnější částí oslav čtvrtstoletí starých událostí byl protest proti prezidentovi. Vystavit Zemanovi červenou kartu přišlo v ­pondělí na Národní třídu až 15­ tisíc lidí. Organizátor této akce Martin Přikryl nebyl prý v ulicích naposled. „Jestli v lednu přijede do Česka prezident Putin a zorganizuje se nějaký protest, já tam asi budu,“ říká v rozhovoru publikovaném na serveru iDnes.cz. Uvedl také, že Zeman je údajně obklopen lidmi napojenými na ruské firmy a pravděpodobně také na ruské zpravodajské služby. Proto prý zvažuje další protesty.

Muž, který svolal úspěšnou akci proti Zemanovi: Jestli přijede Putin, tak...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oslavy 25.výročí pádu komunismu poněkud zastínily transparenty proti prezidentovi Miloši Zemanovi

Organizátor akce Martin Přikryl je s­ účastí i průběhem akce spokojený. Jednání prezidenta ho však stále nenechává chladným. „Jestli v lednu přijede do Česka prezident Putin a zorganizuje se nějaký protest, já tam asi budu,“ říká v rozhovoru.

V úterý Hrad oznámil, že Miloš Zeman pozval ruského prezidenta Vladimira Putina do Česka. Má se zúčastnit pietní vzpomínky při příležitosti 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Do Prahy jsou prý zváni vysocí představitelé vítězných mocností. Případná návštěva Vladimira Putina však vyvolává řadu nesouhlasných postojů. O situaci už také mluvili svolavatelé pondělní akce na Národní třídě proti Zemanovi.

Martin Přikryl serveru iDnes.cz řekl, že čeká rodinu a manželce slíbil, že pondělní akce byla poslední, ale už teď to vidí trochu jinak. „Ráno jsme si s největšími podporovateli výzvy Chci si s Vámi promluvit, pane prezidente řekli, že pokud Putin skutečně přijede, něco uděláme. Nevím, jestli budu organizátor, ale pokud se nějaký protest proti Putinovi v Česku uskuteční, já tam asi budu,“ připustil.

Vajíčka nebyla elegantní…

Vystavení červených karet prezidentovi na místě listopadové potlačené demonstrace proběhlo v klidu. „Bez nadávek, s červenou kartou v ruce,“ prohlásil Přikryl v ČT. Ovšem vajíčková kanonáda před zraky středoevropských prezidentů vzbudila mnoho emocí a téměř zastínila oslavu.

„Není to tak elegantní jako červená karta, ale neumím zhodnotit, co je moc. Jestli za to někdo nese zodpovědnost, tak je to prezident republiky. Musel minimálně během posledních čtrnácti dnů vidět, že to přepískl, a místo toho, aby aspoň ubral plyn, začal ještě v sobotu dehonestovat průvod v listopadu 1989,“ připomněl Přikryl důvody protestů. Část veřejnosti totiž vnímá spor s Milošem Zemanem i jako zápas o uchování hodnot 17. listopadu.

Přikryl zvažuje, zda a jak v protestech pokračovat

Šéf pražské reklamní agentury, kreativec a hudebník má pro Zemanovy poslední kroky i své vysvětlení. „Já si myslím, že Klaus a Zeman trpí celoživotní neléčitelnou frustrací z toho, že je intelektuální elity neberou, a tak se jim mstí. To je ten legračnější rozměr věci. Ten méně legrační je neoddiskutovatelný fakt, že Miloš Zeman je obklopen lidmi, kteří jsou napojeni na ruské firmy a pravděpodobně také na ruské zpravodajské služby. Zeman tím může být ovlivněný. I z toho důvodu zvažuji, jestli v protestech nepokračovat a jak. Nechci se stát užitečným idiotem. Nechci mu skákat na špek a dělat přesně to, co on chce. Zapalovat tu rozbušku ve společnosti,“ cituje iDnes.cz Přikryla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…