Muž v Rakousku chce jít do důchodu se ženami. Většinu života k nim totiž patřil

25.07.2022 17:51

Rakouské soudy řešily nezvyklý případ v souvislosti se změnou pohlaví, kdy se muž, který byl většinu života ženou, dožadoval možnosti odchodu do důchodu v 60 letech. Podle soudu ale nynější muž musí pracovat do 65 let jako ostatní muži v rakouském důchodovém systému.

Muž v Rakousku chce jít do důchodu se ženami. Většinu života k nim totiž patřil
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Nynější muž byl ženou až do 57 let, byl řádně sezdaný a z tohoto manželství má dvě děti. Podle rakouského důchodového systému by taková žena mohla jít do důchodu v 60 letech. Po změně pohlaví těsně před odchodem do důchodu ale muž musí podle rozhodnutí soudu pracovat až do svých 65 let.

Muž požádal po završení šedesátky o starobní důchod, což ale penzijní pojišťovna odmítla, protože podle zákona muži odcházejí do důchodu až ve věku 65 let. Rakušan to zkusil soudně s tím, že má nárok na dřívější odchod do důchodu, protože stále má ženské pohlavní orgány, a tak by se s ním mělo zacházet jako se ženou.

Navíc téměř celý svůj pracovní život byl ženou, porodil dvě děti a vychoval je. Krajský soud a poté i Vrchní soud ve Štýrském Hradci ale muži nevyhověly. Rozsudek podle informací serveru Echo24.cz před nedávnem potvrdil i Nejvyšší soud.

V jiném případu, který vytvořil precedens i u Evropského soudního dvora, šlo o muže, který prodělal změnu pohlaví a už jako žena požádal o starobní důchod ve věku 61 let a soudy jeho žádosti vyhověly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…