Můžeme jednat s Ukrajinou, ale bez západních zprostředkovatelů, zní z Ruska

15.01.2023 8:16

Z Ruské federace po necelých jedenácti měsících války zaznívá, že je ochotna s Ukrajinou jednat. Ovšem jen a pouze za konkrétních podmínek. Pro ruskou státní agenturu TASS se v tomto smyslu vyjádřili dva představitelé Ruské federace.

Můžeme jednat s Ukrajinou, ale bez západních zprostředkovatelů, zní z Ruska
Foto: Israel National News
Popisek: Vlajky USA a Ruské federace

V rozhovoru pro agenturu TASS řekl ředitel druhého odboru ruského ministerstva zahraničí pro SNS Alexej Poliščuk, že až budou obnoveny rozhovory s Ukrajinou, budou to rozhovory přímé, bez prostředníků.

„Pokud a až budou tyto kontakty obnoveny, budou s největší pravděpodobností také přímé. A byla by to nejlepší varianta, neboť zkušenosti ukázaly, že západní zprostředkovatelé často sledují vlastní cíle a snaží se rozhovory ovlivnit, přičemž jednají nikoliv ve prospěch urovnání konfliktu, ale ve vlastním politickém a ekonomickém zájmu,“ odpověděl na otázku, zda je ruská strana připravena na případné budoucí přímé rozhovory se současnými kyjevskými orgány.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja také uvedl, že Rusko je ochotno diskutovat s Ukrajinou. Ale opět za určitých jasně daných podmínek.

„Rusko je připraveno ukončit speciální vojenskou operaci na Ukrajině, pokud bude jeho cílů dosaženo prostřednictvím jednání. Jinak budou úkoly plněny vojenskými prostředky,“ prohlásil Něbenzja podle agentury TASS. Českým čtenářům informaci předala ČTK, zprávu převzal např. server Novinky.cz.

Ze strany EU a Spojených států však mezitím zaznívá, že Ukrajinci dostanou další podporu. Jak od USA, tak od EU. Americký ministr zahraničí Antony Blinken podle CNN v pátek hovořil s ukrajinským ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou a ujistil ho, že americká podpora Ukrajině bude pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Západ nikdy nic nedodržel , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 15.01.2023 9:30:21

|  6 |  0

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…