My chceme, aby... Petr Štěpánek prozradil, co mu řekl Faltýnek, když se bavili o ČT a jeho nominaci do RRTV

28.09.2018 11:20

Spisovatel Petr Štěpánek, zakládající člen Alternativy pro Česko i ODS, je podle představ hnutí ANO ideálním kandidátem do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Moderátorovi Luboši Xaverovi Veselému v rozhovoru pro internetovou televizi XTV sdělil, že je tu poptávka po lidech, kteří jsou kritičtí vůči ČT a to nejen v hnutí. Veřejnoprávní televize totiž podle Štěpánka neplní své úkoly, její výběr hostů do pořadů je údajně tendenční a k dovršení všeho zlého prý vnucuje lidem své názory.

My chceme, aby... Petr Štěpánek prozradil, co mu řekl Faltýnek, když se bavili o ČT a jeho nominaci do RRTV
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Štěpánek

Petr Štěpánek přišel na sociální síti Facebook s nápadem podložit Českou televizi dynamitem a vyhodit ji do povětří. Někdejší šéf komunistů, režisér Jiří Svoboda, se na blogu serveru Aktuálně.cz podivoval nad tím, že policie slova Štěpánka neprověřuje. „Kdyby je někdo vzal vážně, mohla by v této věci téct i krev. Proto by jí strážci zákona měli věnovat pozornost.“

Pozornost si Štěpánkův návrh vysloužil i mezi členy iniciativy Milion chvilek pro demokracii. Ti se rozhodli svolat na 1. října demonstraci proti vyhození ČT do povětří, přesněji řečeno proti tomu, aby člověk, který chce provést revoluci v ČT, usedl v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Štěpánek motivy demonstrantů nechápe. V rozhovoru s Lubošem Xaverem zdůraznil, že šlo jen o nadsázku, ale že ČT podle jeho názoru rozhodně potřebuje projít určitými změnami. „Překvapilo mě to. Že budou negativní reakce jsem čekal, ale že budou lidé svolávat demonstraci, aby zavřeli ústa někomu, kdo říká něco, co se jim nelíbí, to jsem nečekal. Opustil jsem politiku a minulý týden mi zvonil telefon, jestli nechci být v radě pro vysílání. Chtěli někoho, kdo se osvědčil a kdo je kritický vůči ČT. Je tam prý podpora z více politických stran," říká Petr Štěpánek s odkazem na to, že už členem RRTV byl. Na přelomu tisíciletí.

„Já na to reagoval: ‚Proboha, kdo by mě zvolil. Mě, kterej mlátil politiky odleva doprava a někdy opravdu jadrně. Kdo by mě zvolil‘. A za tři dny on volal znova a že ta podpora je širší z více stran a že ANO není proti a že si chce tu moji nominaci osvojit. Já jsem se v tu chvíli ocitl ve zvláštní situaci. Já jsem napsal spoustu kritických článků o ANO, já je nešetřil ani na Twitteru, ani na Facebooku. A najednou tohle," podivoval se host.

Sešel se s předsedou poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem, upozornil ho na to, že je k ANO velmi kritický a dozvěděl se, že to Faltýnkovi nevadí. „Nám je to jedno, my aspoň nebudeme podezříváni z toho, že si tam prosazujeme svého člověka. Víte, my chceme, aby v těch radách pískali rovinu," sdělil prý Faltýnek Štěpánkovi.   

Někteří lidé se ho prý bojí možná proto, že se v mediální problematice vyzná a že má jistý dar výřečnosti a mohl by Radu strhnout na svou stranu. Mohl by je přesvědčit o svém názoru, že vysílání ČT není názorově vyvážené.

„Česká televize preferuje jediný ideový pohled na svět. Bojí se mě nejen oni, ale i lidé s finančním napojením. Bojí se toho, že tomu opravdu rozumím, sedí tam i lidé, kteří často nevědí. ČT dlouhodobě neplní veřejnoprávní službu. Problém není v tom, co vysílá. Oni selektují hosty, lze vyvodit, čemu fandí víc," zdůraznil Štěpánek. „Těch pohledů na svět zvláště v době migrace, brexitu, Trumpa, Putina, bla bla bla, je víc a oni selektujou informace a selektujou hosty," pravil Štěpánek.

Současně si myslí, že v ČT pracují i schopní lidé a je jich hodně. Kritizuje jen zpravodajství České televize, které už podle něj není otočeno k Moskvě, nýbrž k Bruselu. Štěpánek má však za to, že kritické názory vůči EU mají v ČT také zaznít. Stejně tak mají zaznít názory ve prospěch ruského prezidenta Vladimira Putina. To se prý dnes neděje.

Kritikům, kteří mu vyčítají, že chce Českou televizi zničit, připomněl, že by to mohl udělat Parlament silou 101 poslanců a 41 senátorů. Jeden člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání to nesvede. Štěpánkovi jde prý jen o to, aby vysílání ČT bylo svobodnější.

V závěru rozhovoru odmítl, že by sloužil premiérovi Andreji Babišovi. „Já tvrdím, že jsem velmi dobře řízená střela, ale řídím se sám. Já nemám potřebu dělat komukoliv nějaké beranidlo," upozornil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…