Mysleli jsme si, že je Rusko vyřízeno, kritizuje historik Šedivý. Teď ani ta pomoc Ukrajině není dostatečná

31.01.2023 16:07 | Komentář

O úpadku naší vůle bránit se mluvil již dávno před ruskou agresí. Hostem moderátorky Barbory Tachecí byl historik z Ústavu českých dějin FF UK Ivan Šedivý. Ten mimo jiné hovořil o tom, že se domnívá, že evropská pomoc Ukrajině není dostatečná.

Mysleli jsme si, že je Rusko vyřízeno, kritizuje historik Šedivý. Teď ani ta pomoc Ukrajině není dostatečná
Foto: Reprofoto: YouTube
Popisek: Historik Šedivý

„Naše společnosti už prostě nejsou ochotny válčit za cenu obětí. A to je pro nás, Česko, obrovské riziko. Válčení se vzdálilo naší společnosti blahobytu a opravdu válčit, tím myslím riskovat životy, umírat, k tomu jsme ochotni, když už bude pozdě,“ řekl v minulosti Ivan Šedivý. 

Změnila na těchto jeho slovech o neochotě se bránit ruská agrese? Nebyla trochu budíčkem pro Západ? "„Ptáte se mě na věci, které jako historik tolik nevím, protože nemám všechny dostupné informace. Spíš naopak, pokud se tady bavíme o pocitech, tak to ve mně posílilo přesvědčení, že tahle teze je asi pravdivá. Že ta ochota Západu – asi bych to neřekl, že se nechce bránit, ale má své významné limity a jsme toho svědky. Naposledy včera a předevčírem,“ uvedl. 

Podle jeho slov vidíme na jedné straně maximální nasazení lidí, vojáků a politického vedení na Ukrajině. „Vidíme tady opravdu silný postoj baltských států a většiny států střední Evropy, ale čím víc jdeme na ten Západ – tak ty postoje jsou laxnější a laxnější. Pak je samozřejmě Velká Británie, která v tomto zaujala svébytný postoj, ale podle mě jako převažuje na rozdíl od toho postoje středoevropského, politického, který je jasný, že Rusko musí vlastně opustit veškerá okupovaná území, tak si myslím, že ten politický cíl těch západních velmocí tak úplně jasně formulovaný není. Kalkulují neustále s obavou z některých rizik, která to samozřejmě s sebou nese. Naposledy, když Macron řekl, že: My vám sice nějaká letadla poskytneme, ale nesmíte s nimi dělat to a to,“ sdělil Šedivý.

„Od Západu bych si skutečně představoval bez vytáček masivní dodávky především toho vojenského materiálu. A v současnosti si myslím, že ta pomoc není pro potřeby Ukrajiny dostatečná. Je dostatečná pro to, aby nepadla ta západní část země do rukou Ruska, ale není dostatečná pro to, aby se podařilo nějakým způsobem zvrátit poměr sil na frontě,“ zmínil.

„Ruská agrese není ale historickým zlomem. Spíš tady bylo po roce 1989 zvláštní období, kdy jsme si mysleli, že postsovětské Rusko je jednou pro vždy vyřízeno a že se jím dál nemusíme zabývat,“ tvrdí také Šedivý.

Historik Šedivý patří také k těm, kteří tvrdí, že trvalý mír je iluze a nic podobného neexistuje. „Fenomén válek je prostě něco, co přes všechno naše chtění nebo nechtění je antropologickou daností, které se velmi těžko lidská společnost zbavuje,“ zmínil Šedivý před časem. „Ukrajinský konflikt nám ukázal, že jsme asi možná zaspali,“ domnívá se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jako historik-? by měl vědět, že historie nezačala dne 24.2.2022., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKadel , 31.01.2023 17:03:27

|  5 |  0

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…