NATO prochází nebývalou krizí. Lžeme si do kapsy, varuje Jiří Šedivý

01.09.2016 11:53

Severoatlantická aliance se brodí v problémech. Na vině je prý Turecko. O tamním neúspěšném puči a následných čistkách v celé společnosti už se sice na stránkách našich médií nepíše, ale to rozhodně neznamená, že je v zemi půlměsíce klid. Turecko má přitom druhou největší armádu v NATO, takže problém má celá Aliance.

NATO prochází nebývalou krizí. Lžeme si do kapsy, varuje Jiří Šedivý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý

„NATO prochází kvůli Turecku nebývalou krizí,“ uvedl František Šulc, bezpečnostní analytik a někdejší šéf kanceláře ministra obrany pro server Aktuálně.cz. Bohužel nešlo o jediná varovná slova, která na adresu Turecka ve vztahu k NATO padla.

„Recep Tayyip Erdogan, prezident jednoho z vlivných členů NATO, nalézá najednou blízkého spojence v Rusku. A to už je, vzhledem k okupaci Krymu a válce na Ukrajině, za hranou přijatelného,“ dodal bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Erdogan by teď měl partnery v NATO přesvědčit, že i přes vnitropolitické turbulence a sbližování s Ruskem zůstává Turecko strategickým spojencem dalších členů Aliance.

„Zelenáči“ představují problém

Bývalý šéf Vojenské zpravodajské služby a dlouholetý generální konzul v Turecku František Štěpánek v urovnání vztahů nevěří. V Turecku se dnes dějí věci, které jsou natolik v rozporu s principy, na nichž stojí západní státy, že prakticky nepůjde udržet nezbytnou vzájemnou hladinu důvěry. Nelze proto vyloučit, že Turecko z NATO odejde nebo bude vyloučeno. „Takže si umím docela dobře představit, že tato smlouva bude Turecku vypovězena – jakkoliv by to bylo složité a s podobným procesem nepočítá ani tento zakládající dokument NATO,“ doplňuje Štěpánek.

Bezpečnostní analytik Lukáš Visingr upozornil, že elita turecké armády studovala na Západě, což byla výhoda v čase normálních vztahů s USA a dalšími partnery, ale dnes toto vzdělání činí z této armádní elity v očích prezidenta Erdogana podezřelou skupinu. Do vedení armády se tak dostávají nové tváře – k Erdoganovi loajální – a to může být problém. Mladší důstojníci totiž nemají dostatek zkušeností a kvůli tomu mohou ve vypjatých okamžicích zareagovat zbrkle. Ať už jde o operace proti Kurdům, nebo dalším jednotkám v Sýrii, „zelenáčství“ rozhodně nepomáhá ke snížení napětí.

Celý text najdete zde

Jiří Šedivý nabízí recept na vyřešení dnešní zapeklité situace. Členské státy NATO by měly jasně říci, co si o situaci v Turecku myslí, co se od této země požaduje, pokud chce i nadále zůstat členem Aliance, a co se stane, pokud Turecko nebude postupovat ve shodě se svými dosavadními spojenci. Za časů amerického prezidenta Ronalda Reagana to ještě šlo.

„Zato dnes si spojenci v NATO vzájemně lžou a běžně už i do vlastní kapsy, jak jsou úspěšní a jak jde vše tak, jak má. Když některý stát nechce dávat na společnou obranu potřebné prostředky, ale paradoxně bazíruje na tom, aby ho spojenci v nouzi chránili, nemá tento černý pasažér v Alianci co pohledávat,“ upozorňuje Šedivý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…