NSS: Tři dny na zdůvodnění nebo půjdou respirátory dolů. Všude

27.07.2021 13:34

Roušky a respirátory by mohly jít dolů. Nejvyšší správní soud opět shodil nařízení Ministerstva zdravotnictví, protože nebylo dostatečně odůvodněno. Ale má tři dny na nápravu, tedy na dopsání zdůvodnění. Nicméně, Nejvyššímu správnímu soudu už asi dochází trpělivost. Podle tiskové zprávy se uvažovalo, že by opatření bylo zrušeno okamžitě nebo dokonce zpětně. A dle NSS k tomu ministerstvo soud stále tlačí.

NSS: Tři dny na zdůvodnění nebo půjdou respirátory dolů. Všude
Foto: Nejvyšší správní soud
Popisek: Nejvyšší správní soud

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí
Mezi poslední stále platná proticovidová opatření patří povinnost nosit respirátor v obchodech a v hromadné dopravě. Ovšem Nejvyšší správní soud opět udělal Ministerstvu zdravotnictví čáru přes rozpočet a dnes rozhodl, že toto opatření bude zrušeno. Účinnost je ovšem odložena o tři dny, ministerstvo tak má šanci své nařízení odůvodnit.

NSS připomíná, že už rušil podobná nařízení. „V obou případech se tak stalo pro hrubé nedostatky odůvodnění těchto opatření. Ačkoliv v těchto rozsudcích Nejvyšší správní soud konkrétně popsal, v jakém směru je třeba odůvodnění upravit, aby bylo přezkoumatelné, Ministerstvo zdravotnictví v nyní vydaném opatření, tedy více než měsíc po prvním rozsudku, stále většinu vytýkaných vad neodstranilo. Jednalo se zejména o vady spočívající v tom, že v rozporu s jasnými požadavky pandemického zákona rezignovalo na posouzení rizik spojených s dlouhodobým nošením respirátorů, a v důsledku toho neprovedlo ani posouzení přiměřenosti zásahu do práv dotčených osob,“ uvádí Nejvyšší správní soud na svých stránkách.

A také říká, kdo si stěžoval: „Navrhovatelem byla fyzická osoba trpící dlouhodobým onemocněním dýchací soustavy, které činí nošení respirátoru značné obtíže, a která má zároveň vysokou hladinu protilátek po prodělaném onemocnění covid-19. Podle jejích tvrzení jí tak nošení respirátoru ohrožuje na zdraví více než jeho nenošení.“ Ministerstvo dle soudu ve zdůvodnění tyto problémy nebralo v potaz. „Nelze vyloučit, že rizika nošení respirátoru mohou být v některých případech vyšší než jeho nenošení, na což navrhovatel v posuzované věci přiléhavě poukazoval a je zřejmé i z jeho osobních poměrů,“ říká soud, který už ministerstvu, potažmo vládě shodil celou řadu jejich nařízení.

Ministerstvo podle něj nenapravilo ani další vytýkané nedostatky, jako je zajištění funkčních odkazů na odborné studie nebo stručné shrnutí závěrů cizojazyčných studií v českém jazyce. Předseda senátu, který rozhodl, se vyjádřil, že není možné, aby výkonná moc ignorovala rozhodnutí soudů.

„Soud proto zvažoval, zda nemá zrušit opatření s okamžitou účinností či dokonce zpětně,“ píše se v tiskovém prohlášení. Ale stále si uvědomuje rizika, i když prý svým postupem ministerstvo NSS k tomuto kroku tlačí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …