Na Andreje Babiše pískali na dožínkách

25.08.2018 15:56

Když premiér Andrej Babiš (ANO) u Českého rozhlasu v den 50. výročí sovětské okupace Československa vzpomínal na ty, kterých se řádění rusky mluvících vojáků dotklo nejvíc, takřka neslyšel vlastního slova. Stáli před ním demonstranti, kteří na něj pískali a připomínali mu, že on sám dělal kariéru jako normalizační komunista, takže musel invazi schvalovat. Teď Babiš přijel do Českých Budějovic, chtěl pronést řeč, jenže co se nestalo, zase ho rušil pískot a protesty.

Na Andreje Babiše pískali na dožínkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pietní akt k 50. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy u budovy Českého rozhlasu doprovázely protesty proti vládě premiéra Andreje Babiše

Premiér Andrej Babiš to v poslední době nemá lehké. Na většině akci, kde se objeví, se totiž setká s lidmi, kteří mu připomínají, že je trestně stíhanou osobu, že býval spolupracovníkem komunistické Státní bezpečnosti a že teď vládne s podporou komunistů. Nejinak tomu bylo i na Národních dožínkách v Českých Budějovicích. které přijel zahájit. Znovu ho rušil pískot.

„Projev premiéra Andreje Babiše (ANO) při slavnostním zahájení Národních dožínek v Českých Budějovicích znovu narušovala skupinka protestujících. Pískali a skandovali ‚hanba‘ a ‚StB‘. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) se následně premiérovi a veřejnosti omluvil za chování ‚skupinky takzvaných demokratů‘. Počínání protestujících ostatní návštěvníci většinou odsuzovali. Podobně na českobudějovickém výstavišti vystupovala skupinka lidí i ve čtvrtek, když prezident Miloš Zeman zahajoval největší český agrosalon Země živitelka, jehož jsou dožínky součástí,“ napsala ČTK.

Předseda vlády poděkoval zemědělcům za práci, kterou odvádějí, a že pečují o krajinu. Ministr Toman přislíbil, že jim kabinet pomůže v boji se suchem. Premiér přislíbil, že vláda vytvoří dlouhodobý program, jehož cílem bude zodpovědně hospodařit s vodou v letech, kdy prší podstatně méně, než bývali zvyklí naši předci. Stejně tak nikoli poprvé prohlásil, že si přeje, aby Česko bylo potravinově soběstačnější. Hodlá na tom prý pracovat.

Sucho postihlo i další země – Francii, Německo či Švédsko. Centrální německá vláda v Berlíně a vlády jednotlivých německých spolkových zemí také přislíbily, že zemědělcům pomohou. Celkově by jako kompenzaci mohli dostat 340 milionů eur, v přepočtu asi 8,7 miliardy korun. Jen pro srovnání, česká vláda na loňská sucha vylčenila kompenzační balíček ve výši 2 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…