Na Blažka letí ústavní stížnost. Podal ji advokát Torubarova

17.07.2013 7:32

Bývalý ministr Pavel Blažek (ODS) vydal podnikatele Alexeje Torubarova Rusku v rozporu s mezinárodními úmluvami. Alespoň podle advokáta ruského byznysmena, který na Blažka poslal stížnost k Ústavnímu soudu.

Na Blažka letí ústavní stížnost. Podal ji advokát Torubarova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

Stížnost odeslal Torubarovův obhájce Milan Hulín v pondělí. "Byla podána proto, aby Ústavní soud vyslovil, že došlo k porušení základního lidského práva, to znamená, že došlo k vydání, aniž by bylo ukončeno azylové řízení," řekl serveru iDnes.cz Hulík.

"Chceme, aby se taková věc už nestala u jiných čekatelů na azyl v České republice," dodává.

Podnikatel žádal o azyl

Torubarov byl ve své vlasti obviněn z vydírání důstojníka tajné služby a podvodů, sám naopak tvrdil, že vydírán je on. Podnikatel proto v Česku žádal o politický azyl, ale ministr Blažek jej vydal ruské straně, ještě než o jeho žádosti příslušné úřady stihly rozhodnout.

V den odletu se také několik českých ministrů pokusilo letadlo s Torubarovem na palubě zastavit ze všech sil. Na Miroslava Kalouska (TOP 09) kvůli tomu dokonce podal trestní oznámení Jiří Vyvadil. Ten tvrdí, že bývalý ministr financí spáchal trestný čin obecného ohrožení, když před letadlo nechal postavit cisternu ve snaze zabránit odletu.

Tehdejší ministr spravedlnosti Blažek už dříve odmítl, že by jeho postup byl v rozporu se zákonem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…