Na Bulovku bude z Ústí zřejmě převezena další hospitalizovaná osoba kvůli koronaviru

03.03.2020 22:41

Další z hospitalizovaných kvůli novému typu koronaviru v Ústí nad Labem bude pravděpodobně převezena také na Bulovku. Uvedla to podle ČTK primářka infekčního oddělení Helena Roháčová. V nemocnici leží nyní čtyři z pěti lidí s potvrzenou nákazou.

Na Bulovku bude z Ústí zřejmě převezena další hospitalizovaná osoba kvůli koronaviru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice Na Bulovce

U dalších pěti lidí, kteří jsou hospitalizovaní na Bulovce, se čeká na výsledky testů. Celkem mělo být dnes testováno v ČR 16 vzorků.

O chystaném převozu v tento okamžik nemá žádné informace primář infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý.

Hospitalizovaní pacienti na Bulovce, dvě studentky z USA a Ekvádoru a dva Češi, jsou v dobrém stavu. Podle Roháčové nemají téměř žádné příznaky. Ve světovém měřítku má až 80 procent nakažených novým koronavirem obdobný mírný průběh nemoci. Celkem z 90 000 nakažených se podařilo vyléčit přes 45 000 lidí, přibližně 3 000 lidí zemřelo. 

Roháčová v tomto kontextu podle ČTK také připomněla, že desítky lidských životů jen v České republice si vyžádala samotná chřipka. Ustupující epidemie chřipky by tak mohla pomoci s identifikací nové nákazy koronaviru. Bude podle ní zřejmě méně podezřelých případů, které mají podobné příznaky, tedy teplota nebo kašel. „Nezdá se, že by se vývoj ubíral směrem, který by vyžadoval zvláštní režim, například intenzivní péči,“ uvedla.

Anketa

Propadají Češi zbytečné panice, pokud jde o koronavirus?

hlasovalo: 8049 lidí
U dalších pěti lidí hospitalizovaných na Bulovce se čeká, jak dopadnou výsledky testů. Čtyři se vrátili z rizikových oblastí a jeden byl v kontaktu s nakaženými.

Roháčová dále uvedla, že uzdravení pacienti budou propuštění do domácí karantény. Předcházet tomu musí souhlas krajského epidemiologa a dva negativní vysledky testů. Testováni pacienti budou v rozmezí dvou nebo tří dnů.

Celkem se eviduje v Česku pět nakažených. Dva z nich jsou muž a žena z Děčína, kteří byli společně lyžovat v Benátsku. Ve stejném hotelu byly ubytované čtyři české rodiny. Manželka nakaženého byla ještě v pátek v nemocnici v Motole. „Zmapovali jsme její kontakty, dva zaměstnance dali do karantény, a když se prokázal negativní výsledek testu, tak byla karanténa ukončena,“ řekla ČTK Hana Frydrychová z odboru komunikace nemocnice.

Další dvě jsou turistky studující v Miláně, které cestovaly přes Vídeň, Budapešť, Brno do Prahy. Hygienici zmapovali jejich cestu a kontakty, od řidiče taxíku přes číšníka v restauraci až po spolucestující z autobusu. Všichni jsou v karanténě.

Pátým nakaženým je pedagog z České zemědělské univerzity v Praze-Suchdole, který se vrátil z odborné konference v italském Udine. Lékaře vyhledal poté, co byla nákaza prokázána u jiných účastníků konference. Předtím ale byl několik dní standardně pracovně činný a také měl přednášky pro studenty. Univerzita proto do pátku zrušila výuku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…