Na Donbas dorazil z Ruska konvoj s potravinami a léky pro Debalceve

20.02.2015 11:01

Mimořádný konvoj s údajně humanitární pomocí dnes dorazil na východ Ukrajiny. Podle ruských médií přivezl především pomoc pro město Debalceve, které tento týden dobyli proruští separatisté. Kamiony prý přivezly především potraviny a léky, ovšem aniž by náklad prošel ukrajinskou celní kontrolou.

Na Donbas dorazil z Ruska konvoj s potravinami a léky pro Debalceve
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Plakát žádající pomoc Donbasu

Třicet nákladních automobilů vyloží 200 tun nákladu v Doněcku a Luhansku, odkud pak budou povstalci rozesílat pomoc potřebným, napsala agentura TASS. Hlavním příjemcem bude Debalceve, kam budou převezeny zejména léky a potraviny. Kolonu prý ruské úřady sestavily urychleně s ohledem na změněnou situaci na frontě.

Ukrajinští celníci ruskou humanitární zásilku neodbavili, stejně jako v případě všech předešlých konvojů. Podle ruských médií se k odbavení odmítli dostavit. Na místě ale údajně byli zástupci kontrolní mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Část humanitární pomoci z Ruska prý končí na černém trhu

Rusko od počátku konfliktu vyslalo na ukrajinský Donbas celkem už patnáct kolon bílých kamionů, které podle Moskvy dopravily potřebným stovky tun humanitární pomoci. Podle ukrajinských úřadů ruské automobily vjíždějí na Ukrajinu ilegálně.

Jejich náklad je navíc podle Kyjeva určen hlavně povstaleckým bojovým oddílům, které touto cestou doplňují své zásoby. Podle obyvatel Donbasu se navíc část ruských zásilek dostává do rukou překupníků, kteří zboží prodávají na černém trhu.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…