Na Hradě se uskuteční konference k 15. výročí vstupu do NATO

12.03.2014 7:04

V Praze se dnes uskuteční konference k 15. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance. Celodenní akci na Pražském hradě zahájí prezident Miloš Zeman, který je z titulu své funkce nejvyšším velitelem českých ozbrojených sil. Na konferenci promluví také bývalý šéf NATO George Robertson nebo ministr obrany Martin Stropnický.

Na Hradě se uskuteční konference k 15. výročí vstupu do NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Po starých zámeckých schodech se dostaneme třeba k oblíbené pivnici U hrocha

Česká republika se stala členem NATO společně s Polskem a Maďarskem 12. března 1999. O 15 let později považují téměř tři čtvrtiny Čechů členství v Severoatlantické alianci za správné, uvedlo Centrum transatlantických vztahů.

O členství v NATO nyní usiluje řada dalších zemí jako Makedonie, Černá Hora nebo Bosna a Hercegovina. Blízko ke vstupu mají i Ukrajina a Gruzie. Pod vlivem některých západoevropských zemí, obávajících se zhoršení vztahů s Ruskem, NATO v roce 2008 na summitu v Bukurešti nezařadilo ani Ukrajinu, ani Gruzii do programu přípravy na budoucí členství v alianci. Prohlásilo ale, že v budoucnu se obě země členy NATO mohou stát.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…