Na Jihlavsku se znovu nosí roušky

15.07.2020 6:30

V celém jihlavském okrese platí od úterních 15.00 hodin znovu povinnost nosit roušky zejména ve vnitřních veřejných prostorách. S rouškou ale musejí počítat i účastníci venkovních hromadných akcí. Hygienici povinnost zavedli do odvolání kvůli rostoucímu počtu nakažených koronavirem na Jihlavsku, za týden přibylo 15 nemocných.

Na Jihlavsku se znovu nosí roušky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Roušky je znovu nutné používat v městské hromadné dopravě (MHD) i ve službách, jako je pedikúra, masáže či holičství. Zákaz pohybu bez zakrytého nosu a úst neplatí pro stravovací služby. „Je to nepříjemné, člověk je z toho víc unavený, když v takovém vedru musí mít ještě roušku. A některé procedury se s rouškou prostě dělat nedají,“ řekla ČTK jedna z pracovnic jihlavského kosmetického studia Adam a Eva. Zřejmě bude muset snížit počet klientů, které denně obslouží.

Na povinnost používání roušek bude dohlížet i jihlavská městská policie. „Bude se jednat zejména o MHD, šoféři na to budou lidi upozorňovat, pokud na to lidi nebudou reflektovat, zavolají hlídku. Stejné to jako dřív to bude v obchodních domech. Pokud zjistíme porušení, budeme to posílat správnímu orgánu, což je pro nás krajská hygienická stanice,“ řekl ČTK ředitel jihlavské městské policie Jan Frenc.

V centru Jihlavy lidé nošení roušek po 15. hodině začali dodržovat. Měli je řidiči i cestující v trolejbusech, lidé v obchodech i na poště a na povinnost nosit roušky byli lidé upozorněni i při vstupu do Muzea Vysočiny Jihlava.

Znění mimořádného opatření je dostupné na úředních deskách obcí. „Nejsme z toho samozřejmě nějak nadšení, ale bereme to jako nutné zlo,“ řekl k zavedení opatření starosta Ždírce na Jihlavsku Bohuslav Fiala. Kulturním či společenským akcím se podle něj lidé v obci spíš vyhýbají. Obec asi s 430 obyvateli ani nepronajímá kulturní sál, první veřejná akce je naplánovaná na konec srpna. „Je to nepopulární opatření, nicméně podle mého je lepší skousnout zuby a vydržet než potom organizovat veřejné pohřby,“ řekl Fiala.

Kvůli zvyšujícímu se počtu nemocných začal ve čtvrtek platit zákaz návštěv Nemocnice Jihlava. Ambulance rozřazují pacienty, kteří musejí mít vyplněný dotazník, zda se nesetkali s nakaženým či nemají příznaky nemoci covid-19. Dotazník lze vyplnit on-line. V pondělí zavedl povinnost nosit roušky jihlavský magistrát.

Podle krajské hygienické stanice se na Vysočině od začátku pandemie nakazilo koronavirem 229 lidí, 187 z nich se vyléčilo a čtyři lidé pozitivně testovaní na covid-19 zemřeli. Ještě 7. července bylo na Jihlavsku od začátku pandemie evidováno 30 nemocných, dnes jich je 45. Počty začaly stoupat před deseti dny po potvrzení prvního případu nákazy ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku. Současně starostka obce Martina Lisová oznámila, že se s příznaky potýkají další lidé. K dnešnímu odpoledni je v obci potvrzených 18 případů, uvedla starostka na facebooku obce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…