Na Krymu už je dávno rozhodnuto, píše doktor Macek. Kdy to českým rádobykomentátorům dojde?

25.03.2014 22:35

Miroslav Macek, politik na odpočinku, věnující se mimo jiné psaní více či méně sžíravých politických komentářů, se nezastavuje na hranicích naší republiky. Tentokrát glosoval události na Krymu.

Na Krymu už je dávno rozhodnuto, píše doktor Macek. Kdy to českým rádobykomentátorům dojde?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

„Kdy už konečně českým rádobypolitikům a rádobykomentátorům dojde, že o Ukrajině a Krymu už je velmocensky rozhodnuto?“ ptá se rezignovaně Miroslav Macek ve své krátké úvaze. Krym je opětovně součástí Ruska, které má s Německem společný zájem na politickém a sociálním smíru na Ukrajině, jež má být „typický cordon sanitaire mezi zájmovým prostorem Ruska a Evropy“, píše bedlivý pozorovatel nejen politického dění Macek.

K tomu je zapotřebí dvou prostředků: peněz k sanování ekonomicky rozvrácené Ukrajiny a vnucení federativního uspořádání státu se silnou ochranou menšin horkým kyjevským hlavám, což Miroslav Macek považuje za úkol sice drahý, ale postupně řešitelný. Možná i americkým „jestřábům“ přitom dojde, že toto uspořádání může vyhovovat i Spojeným státům, dodává.

Bezradná ODS a EU prosazující ruské zákony

Ovšem při pohledu dovnitř Evropské unie se Miroslav Macek ironicky usmívá: „ Obávám se ovšem, že EU a Německo čekají záhy zatraceně větší problémy, než je Krym,“ píše s poukazem na výbušnou situaci na Pyrenejském poloostrově, referendum v Benátsku a výsledek prvého kola místních voleb ve Francii.

Coby znalec poměrů věnoval větu i své někdejší mateřské ODS. „Mimochodem, všimli jste si, jak je ODS ve stávající situaci zcela bezradná, bez jasného, zdravým rozumem podpořeného názoru, kterým by oponovala naivním bláznům typu Stropnického?“ píše ne zcela bez posměšného podtextu.

A uzavírá poukázáním na pozoruhodné sankce EU, jež mají zmrazit konta některým ruským představitelům, když „ruský zákon těmto lidem už dva roky veškerá zahraniční konta zakazuje“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…