Na Merkelovou se řítí naprostá katastrofa. Už za měsíc

06.08.2019 15:26

Merkelovou čeká krušný podzim, popularita CDU upadá a volby v Sasku by mohla vyhrát AfD! Na Info.cz vyšla analýza, která Merkelové nic dobrého nevěští. Co se děje? „Frustrovaní východoněmečtí voliči tak mají mnohdy pocit, že jsou v porovnání se západem odsouváni na druhou kolej a část začala přecházet k pravicové Alternativě pro Německo,“ řekl odborník.

Na Merkelovou se řítí naprostá katastrofa. Už za měsíc
Foto: bundeskanzlerin.de
Popisek: Angela Merkelová, německá kancléřka

Popularita Merkelové stále padá. Její strana nejspíše zažije v dalších volbách obrovský výprask! Již za čtyři týdny se má totiž hlasovat ve dvou východoněmeckých zemích, v Braniborsku a v Sasku, ve volbách do zemských sněmů. Kdo tedy vyhraje? Dle průzkumů to vypadá na vítězství pravicové AfD, Alternativy pro Německo. Tu by volilo 23 % voličů, CDU 22 % a třetí by skončili Linke, tedy krajní levice s 14 %. Tyto výsledky ukazuje průzkum z twitterové stránky Europe Elects, který sdílí všechny průzkumy o volbách v Evropě. Ale to není vše!

V západním Německu je to jiné! Průzkumy ukazují, že vítězem by zde byly CDU s 27 %, následovaní Zelenými s 25 % a třetí by byli socialisté z SPD s 13 %. To celé ukazuje na stálé rozdělení mezi západem a východem Německa, kdy se ani po téměř 30 letech od sjednocení Německa nedokázali Němci vyrovnat s hlubokými socioekonomickými rozdíly, které mezi západem a východem jsou. To vše se promítne do voleb, které čekají Sasko 1. září.

Dle analýzy na Info.cz Němci na východě Německa opouštějí CDU z následujících důvodů: „Část veřejnosti ve východoněmeckých zemích má pocit, že sjednocení ve výsledku nenaplnilo její očekávání. V porovnání se západem země je tam rozdíl v platech, ale i v reprezentaci těchto zemí ve státní správě a celostátní politice. Zastoupení ‚západu‘ je skutečně desetinásobně větší než v případě zemí východních. To jsou věci, které vyvolávají velkou nevoli,“ řekl odborník na Německo z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Vladimír Handl.

Dodal pak: „Frustrovaní východoněmečtí voliči tak mají mnohdy pocit, že jsou v porovnání se západem odsouváni na druhou kolej a část začala přecházet k pravicové Alternativě pro Německo, z níž se postupně stala hlavní protestní strana. Významný nárůst preferencí AfD získala hlavně po propuknutí uprchlické krize, kdy naplno využila strachu lidí z příchodu statisíců běženců – v první řadě právě v zemích bývalé NDR, ve kterých společnost není kulturní či etnické diverzitě tak otevřená.“

Anketa

Měl by Babiš přidat ministerstvům ČSSD 20 miliard, jak sociální demokraté požadují?

3%
97%
hlasovalo: 10503 lidí

Celostátní výsledky průzkumů ukazují těsné vítězství CDU s 26 % nad Zelenými s 23 %. Některé agentury však ukazují i to, že CDU to nemá tak jisté. Například průzkum prováděný mezi 29. až 31. červencem věští Zeleným 26 %, shodně jako CDU. Třetímu místu vévodí AfD, čtvrtí jsou socialisté, pátí FDP a na konci je radikální levice LINKE. Dle průzkumů to tedy vypadá tak, že Merkelovou čeká krušný podzim.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…