Na Slovensku je jasno! Hlas se rozhodl, s kým bude vládnout

10.10.2023 18:28 | Monitoring

Na Slovensku se rýsuje vznik vládní koalice. Vedení strany Hlas, jejíž postoj je klíčový pro vytvoření nové vlády, v úterý jednomyslně rozhodlo, že strana bude jednat o vytvoření koalice už jen se stranou Smer-sociální demokracie (Směr) a se Slovenskou národní stranou (SNS), oznámil novinářům šéf Hlasu Peter Pellegrini.

Na Slovensku je jasno! Hlas se rozhodl, s kým bude vládnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peter Pellegrini

„Předsednictvo Hlasu dnes jednomyslně rozhodlo, že Hlas povede další jednání o vládní koalici se stranami Smer a SNS,“ uvedl podle serveru Sme.sk předseda Hlasu Peter Pellegrini.

Dokončení jednání o novém kabinetu očekává Peter Pellegrini v příštích několika dnech. „Slovensko potřebuje stabilní a odborně připravenou vládu, která nebude řešit vlastní spory,“ dodal Pellegrini, který poukázal na možné spory, jež by provázely vládu složenou z názorově rozdílných stran. Ty se ukázaly už po volbách, kdy KDH odmítlo například zavedení registrovaných partnerství, které jsou jednou z priorit PS.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36091 lidí
Hlas již nebude vyjednávat s Progresivním Slovenskem. „Navzdory různým mediálním vzkazům a přestřelkám politiků z jiného politického spektra již nepovedeme žádné průzkumné rozhovory ani jiná jednání s představiteli jiných stran,“ dodal Pellegrini.

Místopředsedu Evropského parlamentu Michala Šimečku, předsedu strany Progresivné Slovensko (PS), který ve vrcholné politice na Slovensku dosud nepůsobil, označil Pellegrini za nezkušeného politika, uvedl server iROZHLAS.cz.

Pellegrini zopakoval, že jeho strana má programově blíže ke Smeru, jehož předseda a trojnásobný premiér Fico po volbách dostal pověření od hlavy státu ke složení vlády. Fico už před volbami řekl, že spolupráce Smeru a Hlasu by byla základem stabilního kabinetu.

Po volebním vítězství pak Fico uvedl, že se bude ucházet o funkci ministerského předsedy. Předseda SNS Andrej Danko se po volbách nechal slyšet, že jeho strana chce vstoupit do koalice se Smerem a Hlasem nebo podpoří vládu v čele s Ficem.

Rozdělení funkcí v případné koalici Pellegrini neuvedl. Řekl ale, že nebude s Ficem sedět ve vládě. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Slovákům je možné jen závidět...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemagic woman , 10.10.2023 20:14:44
A nám zůstal přihlouplý pan Fiala se svou demoliční squadrou.

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…