Na ÚOHS se prý kolem mýta děly věci. Novináři popisují veletoč předsedy Rafaje

27.03.2019 18:21

Kauza tendru na mýto má další dějství. Právu se podařilo zjistit, co se kolem zakázky dělo přímo na antimonopolním úřadu. V době, kdy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) tendr nejprve zrušil a poté ho vrátil zase do hry, se na úřadu odehrával pořádný veletoč.

Na ÚOHS se prý kolem mýta děly věci. Novináři popisují veletoč předsedy Rafaje
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Podle důvěryhodného zdroje Práva předseda Petr Rafaj již na podzim 2017 jasně naznačoval další osud této vyhlášené zakázky, tedy její zrušení. Tedy i dříve, než se potkal v Brně s Jaroslavem Faltýnkem z hnutí ANO. V brněnském hotelu Voroněž Faltýnek apeloval, aby se udělalo to, co chce společnost Kapsch.

Rafaj pak podle policie opravdu usiloval o to, aby výběr mýtného zůstal u této rakouské firmy, buď na několik let, nebo natrvalo. „Jedním z nezbytných kroků byl vyhazov místopředsedy ÚOHS Josefa Chýleho loni 15. ledna. Právě Chýle totiž nejvíce brojil proti snahám Rafaje shodit tendr na mýtné a především odmítl podepsat šéfem ÚOHS požadované kontroverzní rozhodnutí o zrušení tendru,“ uvádí server Právo s tím, že se určitá pochybení v zadávacím řízení našla, nestačila k tomu, aby tendr mohl být zrušen. Neshledal žádné zákonné důvody pro smetení tendru ze stolu. Následně ho vystřídala místopředsedkyně ÚOHS Eva Kubišová, která podle tvrzení detektivů plnila Rafajovy pokyny.

Chýle se k tomu nechtěl pro Právo vyjadřovat. „Podle zdrojů redakce to byl ale právě on a většina z jeho podřízených, kdo zpočátku v letech 2015 a 2016 drželi fungování ÚOHS i přes údajné snahy Rafaje o ovlivnění některých rozhodnutí v zákonných mezích,“ uvádí Právo. Obrat k horšímu nastal v roce 2017, kdy došlo k machinacím okolo tendru.  

Rafaj měl velký zájem na této zakázce, stejně tak usiloval o to, aby nebyl podezřelý z jejího možného ovlivňování. To potvrzuje soudní příkaz, ve kterém podle Práva policie uvádí, že byla „z jednání Rafaje patrná snaha, aby pracovníci ÚOHS rozhodující o veřejných zakázkách v prvním stupni nevěděli, že pokyny k postupu a vydávání rozhodnutí pocházejí ve skutečnosti od něj“. To lze ilustrovat i některými zvláštními kroky předsedy ÚOHS. Ten koncem roku 2017 prý udělal některým podřízeným výstup ohledně schůzek o mýtném, mezi nimi byl i místopředseda Chýle.

 „Vy jste byl v hotelu s Faltýnkem, já mám od toho účtenku,“ křičel prý Rafaj podle Práva na některé zaměstnance ÚOHS. „Nikdo z nás nechápal, proč dělá tuhle scénu, a to až do letošního března, kdy vyšlo po razii policie najevo, že se s Faltýnkem setkal sám Rafaj, a proto měl účtenku z toho hotelu,“ přiblížil dění v ÚOHS důvěryhodný zdroj.

Celá zpráva zde.

Tím ale pokusy Rafaje udělat si jakési alibi v předmětné věci neskončily. Loni v lednu museli někteří představitelé ÚOHS podepsat podivné čestné prohlášení, jehož obsahem bylo prohlášení, že Rafaj nijak nezasahoval do zakázky na systém elektronického mýtného.

K takovému postupu je prý vedly obavy o práci. Rafaje detektivové dosud neobvinili. Podle prezidenta republiky má svůj post prozatím jistý. Odvolal by ho pouze v případě pravomocného odsouzení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…