Na Václaváku bylo rušno. Stovky lidí si připomněly rok od vraždy Kuciaka

21.02.2019 18:23

Zhruba 500 lidí se dnes v podvečer sešlo na pražském Václavském náměstí k tichému uctění památky slovenského reportéra Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, kteří byli před rokem zavražděni. Mnoho z nich položilo svíčky k fotografii partnerů a nápisům „All For Jan“ a „All For Martina“ u sochy svatého Václava. Podobné akce se podle pořádající organizace Za slušné Slovensko konají v desítkách slovenských měst, ale také v Brně, Zlíně, Varšavě, Paříži, Barceloně, Kodani nebo New Yorku.

Na Václaváku bylo rušno. Stovky lidí si připomněly rok od vraždy Kuciaka
Foto: Facebook
Popisek: Zavražděný novinář Ján Kuciak

„Naší dnešní úlohou je produkovat neutichající veřejný tlak na politiky. Musejí cítit, jak jim dýcháme na krk. Setkávejme se, mluvme spolu, diskutujme, přemýšlejme, zlepšujme a všechno to sdílejme na sociálních sítích, našich blozích a v médiích. Ukažme svoji sílu, která časem nevyprchává, ale sceluje se, formuje a znásobuje. Má to smysl, protože máme společnou vizi slušného Slovenska,“ uvedli organizátoři na Facebooku události.

Slovenské noviny dnes zveřejnily prohlášení několika stovek žurnalistů, kteří slíbili, že budou v Kuciakově práci pokračovat. Na svých titulních stránkách otiskly černou stuhu nebo heslo All For Jan, které se po vraždě stalo symbolem spolupráce novinářů.

Investigativní reportér Kuciak a jeho partnerka Kušnírová byli zavražděni loni v únoru. Zločin byl spáchán v obci Veľká Mača u Trnavy v Kuciakově bytě. Policie od počátku považovala za nejpravděpodobnější motiv vraždy Kuciakovu novinářskou práci. Byl to první případ vraždy žurnalisty v novodobé slovenské historii.

Loni v září policie zadržela a obvinila čtyři osoby, vyšetřovatelé ale pátrají po hlavním objednavateli popravy. Násilná smrt novináře před rokem vyvolala v zemi politickou krizi. Vyústila v demisi šéfa nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica z funkce premiéra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…