Na Vítkově dostali ocenění vojáci za službu v zahraničních misích

17.01.2020 18:50

Na pražském Vítkově bylo dnes oceněno šest desítek českých vojáků za službu v zahraničních operacích. Nasazeni byli v alianční misi v Afghánistánu, zpět do Česka se vrátili také pozorovatelé misí OSN v Kongu a na Golanských výšinách. Součástí slavnostního nástupu bylo i předání peněz, které mezi sebou vybrali čeští vojáci v Afghánistánu na výcvik asistenčního psa pro malého chlapce.

Na Vítkově dostali ocenění vojáci za službu v zahraničních misích
Foto: Archiv
Popisek: vojáci

Medaile Za službu v zahraničí dnes převzali vojáci, kteří v Afghánistánu sloužili na kábulském velitelství českého kontingentu a u jednotky, která na základně Bagrám provozuje bezpilotní prostředky Scan Eagle. Oceněni byli i vojenští policisté, kteří v jednotce KAMBA hlídali české velvyslanectví. Medaile si převzali i vojenští pozorovatelé, kteří dohlíželi v misích OSN na situaci v Kongu a na Golanských výšinách na izraelsko-syrské hranici.

Vojákům za jejich působení poděkovali náměstek ministra obrany Radomír Jahoda a velitel Velitelství pro operace Josef Kopecký. Jahoda uvítal, že se všichni vojáci vrátili z mise v pořádku a ocenil je za výbornou reprezentaci české armády.

Speciální ocenění dnes převzal Dušan Häutler, který první loňský půlrok působil v Kábulu na spojeneckém velitelství vzdušných sil. Od zástupce americké ambasády obdržel americkou vojenskou medaili The Air Commendation Medal. Häutler ji označil za ocenění nejen své práce na misi a dlouhodobého výcviku, ale i jako ocenění všech příslušníků české armády.

V Kábulu působil jako poradce na velitelství afghánských vzdušných sil. „Zaváděli jsme systémy údržby vrtulníků jejich letectva, nové logistické systémy podpory nově zaváděných vrtulníků nebo systémy tréninku afghánských techniků, aby byli schopni se v budoucnu starat o své vrtulníky bez pomoci spojeneckých sil,“ řekl novinářům. Během šestiměsíčního působení spolupracoval jak s Američany, kteří měli na starosti velení, a Afghánci, tak i s Australany, Dány, Řeky či Švédy. „Byla to pro mě velká zkušenost, mohl jsem se podívat, jak pracují ve vzdušných silách u našich koaličních partnerů,“ řekl.

Vojáci působící ve velitelství 19. úkolového uskupení mezi sebou vybrali přes 3500 amerických dolarů (asi 79.000 korun), které věnovali na výcvik asistenčního psa. Bude pomáhat pětiletému autistovi Marku Svobodovi, který má zároveň potíže s motorikou. Podle právničky úkolového uskupení Ivony Králíčkové vrchní praporčík jednotky navrhl několik nemocných dětí, ze kterých pak vojáci vybrali, komu přispějí.

Králíčková měla na misi na starosti právní agendu jednotky, tedy například otázku přestupků, škod či úrazů. „Takže takovou by se dalo říct administrativní stránku celé té mise,“ řekla novinářům. Během půlročního působení vojáci zažili na kábulské základně několik útoků na sousední základnu nebo v centru Kábulu. „Je to poměrně rizikové prostředí, podle toho jsme se museli chovat. Určité malé obavy tam byly,“ poznamenala.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…