Na Zemana čeká spousta práce. Včetně vybírání lidí a bydlení

08.03.2013 7:18

Už v dnes v deset hodin dopoledne se Miloš Zeman oficiálně stane novým prezidentem republiky. Jaké budou jeho první kroky v nové funkci? V prvních týdnech bude mít napilno. Čekají ho setkání s diplomaty a hejtmany, zúčastní se zasedání vlády i sněmovny. Zvolí si také, kde bude bydlet a jakými lidmi se obklopí.

Na Zemana čeká spousta práce. Včetně vybírání lidí a bydlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Okolo dnešního poledne zasedne Zeman ke slavnostnímu obědu. Přestože jeho hosty budou nejvyšší ústavní činitelé, státní záležitosti na přetřes pravděpodobně nepřijdou. „Předpokládám, že to bude spíše přátelské posezení,“ uvedl předseda Senátu Milan Štěch pro deník Mladá fronta dnes. Pozvání přijal například předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, premiér Petr Nečas či předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Bývalý prezident Václav Klaus si oběd nechá ujít kvůli cestě do USA.

Po obědě si Zeman prohlédne prostory Hradu, státnické aktivity pro dnešek už nechá být. „Pak pojede s rodinou domů, protože to bude emocionálně velmi náročný den,“ poznamenal Vratislav Mynář, předseda SPOZ.

Příští týden čeká na nového prezidenta spoustu práce, především si bude vybírat nové bydlení a tým. Spekuluje se, že by se jedním z jeho členů mohl stát právě Mynář, který přiznal, že už se Zemanem na toto téma hovořil.

Nejprve zřejmě zavítá na Slovensko

Ve středu se setká Zeman na Hradě s hejtmany v rámci pracovního oběda. V blízké době se chystá i na jednání sněmovny, která zasedá od 18. března. Termín své návštěvy si vybere podle toho, jaké zákony se budou projednávat. V jeho programu nechybí ani cestování, svou návštěvu už přislíbil Zlínskému kraji. Co se týče cest za hranice, Zeman nejspíše bude následovat tradici a nejprve navštíví sousední Slovensko. „Zatím není naplánovaný termín, nemohl ještě plánovat, když nebyl prezidentem,“ dodal Mynář.

V termínu mezi 16. a 30. březnem se vztyčí vlajka Evropské unie. Zeman k této příležitosti pozval na Hrad šéfa Evropské komise José Manuela Barrosa, který svou účast předběžně přislíbil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…