Na další nabídku lidovci čekají, ministry chtějí počítat podle zisku hlasů

13.12.2013 21:23

Postupně vznikající koalice schválila pravidla spolupráce a program, chybí ale rozdělení ministerstev mezi tři jednotlivé strany. Lidovci totiž odmítají, aby drželi pouze dvě křesla.

Na další nabídku lidovci čekají, ministry chtějí počítat podle zisku hlasů
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka, 1. místopředseda KDU-ČSL a kandidát na hejtmana v Olomouckém kraji

V neděli se koná celostátní konference KDU-ČSL. „V tomto okamžiku můžu za programovou a procedurální část říct, že se podařilo prosadit hodně z programu KDU-ČSL. Za tyto dvě části budu hlasovat pro,“ přiblížil její podobu Marian Jurečka, první místopředseda strany.

„Pokud celostátní konference zatím dojednané části koaliční smlouvy schválí, tak to nedává bianko šek, že KDU-ČSL je na sto procent ve vládě. Pořád tam zůstane ona jedna třetina - a to jsou resorty. Toto se bude ještě znovu schvalovat,“ dodal v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

„Přišla první nabídka, my jsme ji odmítli, řekli jsme, proč jsme ji odmítli, a řekli jsme, co bychom chtěli. Bude se o tom jednat, jak to dopadne, uvidíme,“ popisuje další kroky.

Lidovci by rádi tři ministerská křesla, jenže ČSSD a hnutí ANO jim chtějí přidělit pouze dvě. Andrej Babiš se například odvolává na to, že tento počet ministrů odpovídá počtu poslanců za KDU-ČSL.

"Oběma pánům předsedům jsem už řekl, ať poměry nepočítají podle mandátů, které zkresluje náš volební systém, ale podle počtu hlasů. Máme více než jednu třetinu volebního výsledku hnutí ANO a třetinu výsledku ČSSD," říká ale jasně Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…