Na dům v Řecku si prý Petra Paroubková půjčila milion, píše bulvár

04.06.2012 9:02

Manželé Paroubkovi si před časem pořídili dům v Řecku na Ithace a za tuto nemovitost zaplatili pět milionů. Dalších 100 tisíc eur stála rekonstrukce a vybavení. Peníze na dům prý získali jako honoráře za své prodané knihy. Než peníze dorazily na jejich konta, půjčili si Paroubkovi milion korun. V rozhovoru pro deník Blesk to prozradila Petra Paroubková.

Na dům v Řecku si prý Petra Paroubková půjčila milion, píše bulvár
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek s chotí

Rekonstrukce domu podle Patry Paroubkové skončily v září minulého roku. „Dělala se kanalizace, střecha a další věci. Celé nás to nakonec stálo o zhruba dvacet tisíc eur víc, než byl původní rozpočet na cca 75 tisíc eur, který předložila firma. Celková rekonstrukce a zařízení přišly na cca 100 tisíc eur,“ řekla Paroubková Blesku.

Bulvár se pozastavuje na tím, že existují jisté nesrovnalosti při placení domu. Petra Paroubková za dům původně zaplatila dva a půl milionu. Smlouva uvádí, že peníze byly složené v v hotovosti, Paroubková ovšem tvrdí, že platba proběhla bankovním převodem. „Předně bych chtěla říct, že smlouvu jsem nepodepisovala já, ale můj zmocněnec.  Pokud vím, a viděla jsem bankovní výpis, tak 80 % zaplatil bankovními šeky, nikoli v hotovosti," řekla Paroubková deníku.

Smlouvu uviděla až po podpisu

Na dotaz, zda je zmíněná smlouva v rozporu se skutečností, manželka Jiřího Paroubka uvedla, že to neví. Zároveň prohlásila, že smlouvu viděla až těsně po jejím podpisu. „Na to se musíte zeptat zmocněnce. On podepsal smlouvu u notáře. Zmocněnec musí na základě plné moci vystupovat za vás v souladu s řeckými zákony, které neznám," řekla Paroubková Blesku.

Smlouvu na koupi domu prý Patra Paroubková uviděla až po jejím podpisu. Problémy s tím, že existují jisté rozpory, Paroubková nemá. „Když máte plnou moc, ve které musí vystupovat zmocněnec v souladu s místním právem, tak v tom nevidíte problém," řekla deníku Paroubková.

Zmocněnec vybral pro Paroubkovi i samotný dům. Petra jej poprvé uviděla, až přijela do Řecka. Dům i jeho rekonstrukci prý Paroubkovi zaplatili z honorářů  za své knihy. Poněkud záhadné ale je, že nejvíc (40 tisíc) se prý prodalo knihy Jiřího Paroubka Plnou parou v politice. Knihkupci ovšem toto dílo označili za ležák.

Půjčila si milion

Manželka bývalého premiéra prohlásila, že do koupi domu investovala milionový honorář a a úspory ve výši půl milionu. Zbytek peněz zaplatil její manžel za prodej své knihy. "Peníze dostával tak, abychom mohli zaplatit rekonstrukci. Platili jsme postupně od dubna do konce rekonstrukce v červenci. Než manžel dostal honorář, tak jsem si půjčila milion. Ale nebudu říkat, od koho,“ prohlásila Paroubková.

Blesk píše, že původ peněz z honorářů knih Jiřího Paroubka je nejasný. Čtenáři o ně totiž neprojevili příliš velký zájem. "Na to se budete muset zeptat mého manžela. Jde o jeho smlouvu s vydavatelem.  Honorář ale nebyl jen za tuto jednu knihu. Ten byl za dvě knihy plus autorská práva, která v tom podle mého názoru hrají hlavní roli. Když totiž třeba já jako nakladatel kupuji knížku, tak kupuji i autorská práva a ta většinou stojí od dvou tisíc dolarů nahoru," prohlásila Petra Paroubková. 

Paroubek si své knihy koupit nemohl. Podle jeho manželky totiž nakupovat neumí

Petra Paroubková odmítla v rozhovoru možnost, že by 40 tisíc knih jejího manžela někdo uměle skoupil. Odmítla rovněž, že by tento způsob byl vhodný k vyčištění peněz nejasného původu.

"Prosím vás, co by s tím dělal? Táborák? Nemožné. To byste museli znát počítačovou gramotnost mého muže. Na internetu nic nekoupí. I účet v hotelu platím já," konstatovala Paroubková. "Myslím si, že on ani neví, co je číslo na kartě, které se uvádí jako bezpečnostní kód. Vsaďte se o cokoli, že to neví. Můj muž se sice naučil dobře pracovat s iPadem a počítačem, ale přece jen není člověk, který umí platit přes internet," ukončila manželka Jiřího Paroubka rozhovor

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…