Na hnutí ANO se dnes pořádá hon. A zavírající hostinští se na EET jenom vymlouvají. Babišův poslanec Pilný to vzal v ČT hodně drsně

30.11.2016 19:56

Poslanec Ivan Pilný z Babišova hnutí ANO ve středečním Interview ČT24 obsáhle promluvil k elektronické evidenci tržeb, která naostro startuje 1. prosince. Tvrdě zkritizoval hostinské, kteří tvrdí, že musejí skončit kvůli EET. Je to prý jen výmluva, kterou Pilný neuznává. V závěru pořadu si postěžoval, že na hnutí ANO se dnes pořádá hon.

Na hnutí ANO se dnes pořádá hon. A zavírající hostinští se na EET jenom vymlouvají. Babišův poslanec Pilný to vzal v ČT hodně drsně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný, lídr ANO za Královéhradecký kraj

V úvodu hájil zavedení výjimky z povinnosti podřídit se EET pro nejmenší živnostníky. „Když u téhle skupiny započítáte úlevy na daních na děti a tak podobně, tak vám toho moc pro státní rozpočet nezbude, prakticky to nepocítí. Ta úleva je prostě namístě. Uvítal bych, kdyby tento návrh přišel dřív, ale jde to správným směrem,“ zdůrazňoval host.  

Pilný prý dostal ujištění, že data získaná v rámci EET se budou patřičně analyzovat a podle toho, co se zjistí, přijdou novely zákona, případně ubude daňových kontrol. „Ti lidé, kteří platí poctivě daně, dopláceli na ty, kteří daně neplatili, a to teď skončí,“ věří poslanec.

Jak se Pilný dívá na hospodské, kteří kvůli EET končí? „Vymlouvat se na to, že vás zlikviduje EET, to je nesmysl, zvlášť pokud ještě zavedeme daňovou slevu u piva. Toto podnikání je prostě odsouzeno k zániku,“ udeřil tvrdě Babišův poslanec. Obratem ovšem uznal, že daňová sleva zavedena nebyla. „Pokud to podnikání bylo založeno z toho, že se neplatí daně, tak už to dál nebudou dotovat,“ pokračoval k tématu. Údaje pivovarů, že klesají objednávky piva, ještě neindikují, že tolik hospod kvůli EET zavře, soudí Pilný.

„Platit daně přece není trest, to je povinnost všech lidí této země,“ pokračoval. Domnívá se, že daně většina lidí platí a ti, kteří je platí, se EET nebrání. Berou to prý jen jako další povinnost spojenou s jejich podnikáním. Nic víc, nic míň.

Kromě toho ovšem uznal, že český daňový systém potřebuje radikální změnu, protože je příliš složitý. Podnikatelé by měli trávit vyplňováním daňových přiznání podstatně méně času.

Ve druhé polovině pořadu si posteskl, že na hnutí ANO se teď pořád útočí – kvůli EET, kvůli Andreji Babišovi a tak podobně. Pokud jde o střet zájmů, tak by podle Pilného stačil už současný zákon, který podle jeho názoru vůbec nepotřebuje novelizaci. Ta byla ušita proti jedinému člověku – proti Babišovi.

„Na to naše hnutí je prováděn víceméně hon. Tady vidíte, že všechny tradiční subjekty v Poslanecké sněmovně se dohodly, že se proti nám spojí, protože se jim nelíbí někdo nový, kdo nerespektuje zavedená pravidla hry a chce věci dělat jinak,“ kroutil hlavou host. „Nerespektuje pravidla hry, která politiku přivedla ke dnu,“ přisadil si Pilný.

Většina občanů je ale podle Pilného spokojená se stabilní vládou. „Tato vláda v pohodě dovládne a je to určitě dobře i pro tuto zemi,“ konstatoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…