Na jaké bezpečnostní kontroly se můžete připravit při návštěvě Hradu či katedrály? Více řekl Mynář

04.11.2015 16:37

Vstup do pražské katedrály svatého Víta na Pražském hradě by měly v budoucnu pomáhat střežit bezpečnostní rámy. Prezidentská kancelář chce také dokončit kamerový systém, který bude monitorovat okolí Hradu. Ve dvou ulicích směřujících k Hradu by měly být přejezdové detekční brány. Novinářům to dnes ve Sněmovně řekl hradní kancléř Vratislav Mynář.

Na jaké bezpečnostní kontroly se můžete připravit při návštěvě Hradu či katedrály? Více řekl Mynář
Foto: Herbert Slavík
Popisek: Pražský hrad

Mynář dnes přišel do rozpočtového výboru představit poslancům návrh rozpočtu prezidentské kanceláře na příští rok. Při té příležitosti také odpověděl na dotaz, který se týkal bezpečnostních opatření.

"Já bych byl velmi rád, kdyby se nám podařilo v příštím roce instalovat kamerový systém, respektive, dokončit kompletnější kamerový systém a podařilo se nám alespoň zajistit záležitosti typu rámů do katedrály svatého Víta," řekl Mynář novinářům. Podle něj se zatím diskutuje, z jakého rozpočtu by se tato opatření hradila, zda z rozpočtu Hradu, ministerstva vnitra nebo obrany. Přejezdové detekční rámy by měly být instalovány v ulicích Na Opyši a U Prašného mostu.

"Má to velkou prioritu nejenom ve vztahu k trenýrkám, ale i k těm záležitostem, co se nám občas dějou v mailové korespondenci," poznamenal Mynář. "Věřím, že velmi pečlivě a velmi rozumně zvažujeme to, aby byl Pražský hrad zachován a otevřen co největší veřejnosti tak, jak je to dneska," ujistil.

O vyšším zabezpečení Hradu se začalo hovořit po zářijové akci umělecké skupiny Ztohoven, která vyvěsila na střechu červené trenýrky. Kvůli incidentu skončili ve funkcích velitel Hradní stráže Radim Studený, šéf prezidentovy ochranky Petr Dongres a ředitel bezpečnostního odboru Jan Fulík.

Ministr vnitra Milan Chovanec v říjnu řekl, že na Hradě se budou postupně posilovat bezpečnostní opatření a připravuje se celková změna systému zabezpečení sídla českých prezidentů. Do bezpečnostních opatření, jako jsou třeba bezpečnostní rámy, které si přeje prezident Miloš Zeman, by mohlo jít několik set milionů korun. Proti instalaci bezpečnostních rámů na Hradě jsou památkáři, kterým vadí, že tím bude porušen historický ráz památky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…