Na jednání Rady ČT „stříkaly emoce“. Lipovská a Šarapatka rozpoutali řežbu. Kvůli reportáži ČT

24.07.2020 15:51

„Tak jako muslim do Mekky by měl každý český občan přijet do Lidic a tam pokleknout na místě bývalého kostela a poklonit se té památce,“ popsala ekonomka Hana Lipovská svůj pohled na Lidice při jednání Rady ČT. A bouchla do stolu. Prý velmi efektně. Jenže nemlčel ani další radní, Zdeněk Šarapatka, a došlo na slovní přestřelku.

Na jednání Rady ČT „stříkaly emoce“. Lipovská a Šarapatka rozpoutali řežbu. Kvůli reportáži ČT
Foto: Facebook.com
Popisek: Zdeněk Šarapatka s generálním ředitelem ČT Petrem Dvořákem

Členové Rady ČT mají za sebou další bouřlivou debatu. Lubomír Xaver Veselý se podělil o několik slovních perel, které tam padly. Nejvypjatější moment celého jednání přišel podle Xavera Veselého ve chvíli, kdy ekonomka Hana Lipovská kritizovala pořad Reportéři ČT a jejich reportáž o lidické ženě, která měla udat svou židovskou sousedku ještě před tím, než nacisté obec srovnali se zemí.

„Musím říct, že s tím, jak to paní Lipovská napsala, jak to celé vyhodnotila, že já s tím mám trošku problém. Kdyby došlo na hlasování, tak bych se s největší pravděpodobností zdržel,“ uvedl. Ocenil, že Lipovská velmi pregnantně zpracovala téma i s historickými prameny.

Anketa

Prospěl Dominik Feri české politice?

3%
97%
hlasovalo: 15080 lidí
Ale o tématu Lidic, reportáži Reportérů ČT a práci Vojtěcha Šustka mínil: „Nešťastná věc, nepříjemná ze všech stran, teď se do toho motaly ty historické věci.“ Doplnil, že se mu poprvé v radě stalo, že v této výměně názorů viděl u každého svůj díl pravdy, i u Zdeňka Šarapatky. „Argumentoval věcně, potom už začaly stříkat emoce, ale to i ze strany paní Lipovské, ta práskla do stolu, takže ten bod zůstal tak divně viset ve vzduchu, něco se přehodilo na příště, a ona tam chtěla paní Lipovská dávat nějaké usnesení, že jako Hana Lipovská se omlouvá občanům za ČT a tak, obyvatelům Lidic,“ řekl.

„Já vám, paní kolegyně, řeknu úplně otevřeně, já jsem fakt šokovanej vaší nehorázností v této věci. A říkám to úplně s plným vědomím,“ pronesl Šarapatka nesmlouvavě.

Poté Lipovskou požádal, aby byla poctivá sama k sobě, k Radě ČT, ale i k divákům, a aby přiznala, že řeší kauzu, která se úzce dotýká Institutu svobody a demokracie Jany Bobošíkové. „Ve kterém vy jste členkou správní rady,“ upozornil Šarapatka, s tím, že Bobošíková se v případu angažuje také za Český svaz bojovníků za svobodu v Lidicích. „To vás diskvalifikuje z této diskuse,“ řekl Šarapatka.

Upozornil také na to, že když se chce Lipovská už teď omlouvat, vystupuje v roli soudce, což by jako ekonomka, a nikoli historička, neměla. „Vy tady nejste od toho, abyste někoho odsuzovala, abyste určovala jeho vinu. Nemluvě o tom, že Rada ČT ze zákona nemá řešit stížnosti občanů. Pokud je řeší, je to jen dobrá vůle Rady, ale ze zákona k tomu nemá mandát. Zákon nám tuto pravomoc neukládá. Jedinou pravomoc, kterou máme, je ve vztahu ke generálnímu řediteli, pokud na něj přijde stížnost,“ zdůraznil.

A aby toho nebylo málo, vyčetl Lipovské, že ve svém veřejném vystupování používá sousloví „pluralita faktů“. Podle Šarapaty je fakt prostě fakt, buď platí, nebo neplatí, buď je pravdivý, nebo nepravdivý a něco jako pluralita faktů je vlastně logicky nesmysl, protože jedna věc nemůže současně platit i neplatit.

Ekonomka Šarapatkovi doporučila přečíst si některé věci Václava Havla. „Myslím, že o té pluralitě (faktů) se tam leccos dozvíme,“ pravila.

Lipovská označila Lidice za národní stříbro, které si musíme hájit. „Tak jako muslim do Mekky, by měl každý český občan přijet do Lidic a tam pokleknout na místě bývalého kostela a poklonit se té památce,“ popsala svůj pohled na Lidice.

Česká televize podle Lipovské udělala v této reportáži chybu a za tuto chybu by se měla omluvit.  

Šarapatka promluvu Lipovské smetl ze stolu, s tím, že jde o spoustu frází, které nedokážou nic změnit na skutečnosti, že Lipovská v této věci hájí stanoviska Jany Bobošíkové a raději se měla sama z projednávání této stížnosti vyloučit.

„Vy tady veřejně nabádáte ke gumování historie,“ uhodil Šarapatka na Lipovskou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…