Na jedné straně otevřené restaurace a obchody, na druhé nakažení a umírající senioři v domovech. Švédsko má vážný problém

12.05.2020 16:44

Švédsko chystá změny v boji s koronavirem, když země jako jedna z mála nezavedla tvrdá restriktivní opatření a raději se vydala cestou postupného promoření společnosti. V posledních týdnech ale rapidně stoupl počet mrtvých zejména mezi seniory v pečovatelských domech.

Na jedné straně otevřené restaurace a obchody, na druhé nakažení a umírající senioři v domovech. Švédsko má vážný problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Švédsko podle zahraničního serveru Bloomberg.com upraví svoji strategii boje s koronavirem poté, co výrazněl stoupl počet mrtvých. Nemoc covid-19 se v posledních týdnech v zemi rozmohla převážně v pečovatelských domech a v domech pro seniory.

Vláda premiéra Stefana Lofvena plánuje investici ve výši 2,2 miliardy švédských korun (5,7 miliardy Kč) na zvýšení počtu zaměstnanců pečovatelských domů. Stejně jako jinde ve světě zasáhla epidemie nejtvrději právě seniory, podle kritiků ale švédská vláda svým volným přístupem situaci zhoršila a velkému počtu úmrtí šlo v případě přijetí tvrdších opatření zabránit.

Vláda zřídila speciální vyšetřovací komisi, která má prošetřit, proč je mezi mrtvými seniory zastoupeno velké množství lidí, kteří žili v pečovatelských domech. U obětí nad 70 let je to více než polovina, stojí ve statistické zprávě zveřejněné na konci dubna.

Anketa

Která TV teď přináší nejlepší zpravodajství? (Ptáme se od 12.5.2020)

9%
67%
14%
hlasovalo: 13643 lidí
Švédská cesta boje s koronavirem vyvolala ve světě spoustu otázek. Místo restriktivních opatření tamní vláda vydala doporučení, aby se lidé zdržovali přílišných sociálních kontaktů. Školy, tělocvičny, restaurace nebo obchody na rozdíl od většiny Evropy zůstaly otevřené po celou dobu probíhající pandemie.

Díky této cestě sice švédská ekonomika neutrpěla tolik jako v jiných zemích, ale procenta úmrtnosti jsou výrazně vyšší než třeba v sousedním Dánsku. Zatímco tam umře 9 lidí ze sta tisíc, ve Švédsku je to 32 obětí na sto tisíc lidí. Pro srovnání, v České republice, která přijala tvrdá opatření, je pouhých 2,6 obětí na sto tisíc obyvatel.

Podle švédského vrchního epidemiologa Anderse Tegnella je boj s nákazou dlouhodobý a dočasná plošná karanténa vše jen oddálí a po rozvolnění opatření se stejně naplno projeví. Namístě jsou podle něho spíše mírné restrikce, které umožní pokračování normálního života, zatímco epidemie postupně projde celou populací.

Stejně jako Česká republika, i Dánsko se vydalo spíše cestou ráznějších opatření, která už v současnosti taktéž pomalu uvolňuje a znovu startuje svoji ekonomiku. A to s procentuálně třetinovou úmrtností než Švédsko. Švédský způsob boje s koronavirem tak stále zůstává diskutabilní a vyvolává ve světě spoustu otázek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…