Na kontroverzního podnikatele Koženého vyhlásil soud v Česku exekuci

09.06.2013 21:28

Kontroverzní podnikatel 90. let a zakladatel harvardských investičních fondů Viktor Kožený čelí podle informací České televize exekuci. Rozhodl o tom koncem května český soud. Vymáhání majetku umožnil loňský rozsudek Vrchního soudu v Praze, který Koženého za vytunelování fondů pravomocně odsoudil k desetiletému vězení.

Na kontroverzního podnikatele Koženého vyhlásil soud v Česku exekuci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle vypadají exekuční polepky

Soud navíc rozhodl, že podnikatel musí uhradit škodu ve výši přesahující deset miliard korun. Platnost exekuce je omezená na území České republiky. "Soudní exekutor obdržel rozhodnutí soudu před několika dny. Nyní probíhá rozsáhlé a pečlivé zjišťování majetku uprchlého podnikatele," uvedla mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

Exekuci rozjel likvidátor Harvardského průmyslového holdingu, který zdědil majetek po bývalých privatizačních fondech. Akcie vlastní desítky tisíc lidí, jejich nárok má být vyplacen právě z exekuce.

Bahamy nechtějí podnikatele vydat

Viktor Kožený má irské občanství, v současné době žije na Bahamách. Stíhaný je i ve Spojených státech, kde je obviněn mimo jiné za úplatkářství spojené s privatizací v Ázerbájdžánu. Bahamy jej však dosud nevydaly.

V exekuci se již ocitl Koženého spolupracovník Boris Vostrý. Tomu už byl zabaven dům ve Znojmě, družstevní byt v Praze a dům ve Velké Dobré.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…