Na maďarské hranici to prý zase houstne. Zde je svědectví místních

25.05.2016 16:29

S tím, jak se hranice mezi Balkánem a Rakouskem stala obtížněji překročitelná, se tisíce uprchlíků začaly stahovat k srbsko-maďarské hranici. Podle britské BBC se jen za poslední rok dostalo do Maďarska tímto způsobem minimálně 12 tisíc migrantů. Většina z nich je do několika hodin zadržena maďarskou policií. Pro mnoho z nich je to jediný způsob, jak se dostat do Evropy.

Na maďarské hranici to prý zase houstne. Zde je svědectví místních
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Reportér britské BBC se otázal vrchního velitele „války proti nelegální migraci“ Zoltána Borosse z maďarské policie, jestli uprchlíky vnímá jako zločince, nebo oběti. „Vnímám je jako svědky proti pašerákům,“ odpověděl.

Někteří z uprchlíků, kterým se povede překročit hranici, jen aby byli za několik hodin dopadeni, se ocitnou před soudem za nelegální překročení hranice, ale z toho důvodu, že Srbsko odmítá přijímat deportace z Maďarska, je většina z nich nakonec umístěna do jednoho ze tří uprchlických kempů v Maďarsku.

Zde poté opět naváží kontakt s pašeráky, případně kontaktují pašeráci je. „Bohužel pašeráci vyprávějí uprchlíkům všemožné báchorky,“ sdělil BBC maďarský policista.

„Uprchlíci se poté obávají, že pokud policii poskytnou nějaké informace, už nikdy v budoucnu jim ti pašeráci nepomohou. Proto se vždy zaměříme zejména na ty, kterým ti zločinci nějak ublížili nebo je napálili,“ uvedl policista.

V Maďarsku v současné době v šesti odděleních působí 110 policejních důstojníků. V minulém roce se jim podařilo přivést 1000 pašeráků k soudu.

Mimo uprchlíky, kteří volí nelegální cestu přes hranice, se do země v uplynulém roce dostalo zhruba 3500 žadatelů o azyl legálně skrze speciální tranzitní zóny. Většinou se jedná o ženy, děti a starší lidi, kteří jsou považováni za obzvláště zranitelné. Tito lidé jsou odesláni do stejných kempů, kde se nakonec ocitnout i ti, kteří volí nelegální cestu, jen nemusí absolvovat ten nepříjemný proces zadržení.

Tento týden byly po celé zemi vyvěšeny billboardy, které volají po vyslání razantní zprávy směrem do Bruselu. Odkazují na zářijové referendum zorganizované předsedou vlády Orbánem, které bylo zaměřeno proti „povinným kvótám“ na přerozdělení uprchlíků z Řecka a Turecka.

„Na srbské straně hranice v Röszke se objevil malý tábor tvořený stany a narychlo vytvořenými přístřešky,“ uvádí BBC.

Většina migrantů sem přišla z Turecka. Elyassin, 17letý chlapec z Afghánistánu, tvrdí, že byl se svými společníky na srbské straně hrubě zmlácen maďarskou policií ještě před tím, než se vůbec dostal k hranici. Přesto se prý o přechod pokoušeli každou noc.

Mladý pár katolíků z Íránu, Said a Fatima, zas tvrdí, že jelikož nemají žádné děti a jsou pořád mladí, nemají nárok na legální přechod hranice. Nezbývá jim tedy nic jiného než překročit hranici nelegálně, nechat se chytit a následně deportovat do tábora, odkud už, buďto sami, nebo za pomoci pašeráků, znovu uprchnou.

Reportér se tedy ptá vrchního velitele Borosse, neženou-li uzavřené hranice lidi pouze do rukou pašeráků. „Pravda je na obou stranách,“ tvrdí. Ty zátarasy na hranicích jsou efektivní, ale samozřejmě se každá země snaží více lidem zabránit v příchodu do země než v jejich odchodu,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…