Na ministerstvu financí bude pokračovat vyjednávání o rozpočtu

21.08.2019 6:01

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) se dnes na ministerstvu financí pokusí získat více peněz na obranu České republiky. S ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) bude jednat o návrhu rozpočtu ministerstva obrany na příští rok. Dosavadní návrh dává na obranu o dvě miliardy méně, než počítaly plány z minulých let.

Na ministerstvu financí bude pokračovat vyjednávání o rozpočtu
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Metnar bude poukazovat na potřebu zaplatit významné modernizační projekty armády i na pokračující nábor vojáků, kvůli kterému se zvyšují mandatorní výdaje resortu například na mzdy.

Podle návrhu rozpočtu by měla mít obrana příští rok k dispozici 74,3 miliardy korun, což je o 7,5 miliardy korun více než letos. Je to ale zároveň o dvě miliardy korun méně, než počítal loňský rozpočtový výhled. Nižší jsou i plánované výdaje ministerstva v dalších letech.

Objevuje se proto kritika, že Česko tak nebude schopno splnit své závazky v NATO. Spojencům z aliance čeští představitelé opakovaně slíbili, že do roku 2024 budou obranné výdaje odpovídat dvou procentům českého HDP. Zavázali se také, že v roce 2026 bude mít česká armáda k dispozici vyzbrojenou a vycvičenou brigádu těžkého typu. Mimo jiné tak musí vojáci dostat nové bojová vozidla pěchoty, která budou stát více než 50 miliard korun.

Většina ministrů již o rozpočtech svých ministerstev se Schillerovou jednala. Oproti původně plánovanému rozpočtu se jim podařilo domluvit celkem o asi deset miliard více.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…