Na palici. Hlavou do zdi! Mikuláš Minář na*ral všechny. Ale někdo se raduje

28.09.2020 10:41

Mikuláš Minář svými úvahami nad založením nového hnutí, které by stálo v opozici k Andreji Babišovi, opozičním politikům radost neudělal. Ozvaly se názory, že Milion chvilek vyzýval ke spojování, ale teď bude tříštit opozici. Zaznělo i slovo „prasárna“ a konstatování, že pro Andreje Babiše se nemohlo stát nic lepšího. Ale podle některých je dobře, že se Minář politicky vybarvil. Aktivista Peszyński přivítal bývalého vůdce Milionu chvilek na „liberální centristické lodi, možná velmi mírně nakloněné doprava, která pluje do Evropy.“

Na palici. Hlavou do zdi! Mikuláš Minář na*ral všechny. Ale někdo se raduje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Minář se šel projít do Letenských sadů. Potřeboval na čerstvém vzduchu rozdýchat počínání vlády za poslední měsíc. Hlavou se mu honilo spousta palčivých otázek...

Anketa

Vykonává prezident Zeman svůj úřad dobře, pokud jde o rok 2020?

82%
18%
hlasovalo: 11774 lidí

Jak jsme již informovali, Mikuláš Minář se rozhodl vstoupit do světa politiky a opustit svůj výtvor, spolek Milion chvilek pro demokracii. Co se týče reakcí z ostatních politických stran, zvláště těch, které si Milion chvilek pro demokracii pozval na jednu ze svých demonstrací a s jejichž předsedy Minář a Roll vyjednávali, nejsou pozitivní. Což vzhledem k tomu, že Minář v rozhovoru pro Deník N prohlásil, že i když se opoziční strany spojí do koalic, tak stejně proti hnutí ANO a dalším stranám, které nejsou Milionu chvilek po chuti, nemají šanci, není zas až tak překvapivé. Nicméně, jak v rozhovoru Minář taktéž uvedl, rozhodnutí není definitivní a co přesně udělá se Minář chce rozhodnout až po krajských volbách.

„Je velmi zvláštní, když někdo, kdo volá po sjednocování a větší spolupráci, nakonec tuto svoji výzvu přetaví a pojme tak, že svým krokem dělá pravý opak. Těžko tomu původnímu úmyslu pak věřit,“ vyjádřil se předseda lidovců Marian Jurečka.

Ani lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský Mináře nechválil: „Milion chvilek by si měli uvědomit, co chtějí. Pokud je to snaha porazit Babiše, tak upřímně nechápu snahu založit nějaké nové hnutí. Tím mu naopak pomohou a rozbijí snahu opozice spojit se a změnit zde současnou vládu. Osobní ambice každého z nás by teď měly jít stranou.“

Ani od STANu, s jehož předsedou prý Minář dle deníku Euro.cz také vyjednával, nepřišla chvála. „Vyvolal naději na změnu. Vyzýval, aby strany netříštily síly. Teď s poslancem KDU-ČSL zakládá další pražskou stranu... co roztříští síly. Andrej Babiš dnes bude slavit,“ zkonstatoval Petr Gazdík, místopředseda STAN.

Z ODS přišlo odsouzení od programového manažera Jiřího Kozáka. Ten prohlásil, že se Minářův vstup do politiky dal čekat. „Ovšem tlačit celou dobu strany do spojování a nutit lidi, ať to po stranách vyžadují a pak sám jít s úplně jiným hnutím, mi přijde jako slušná prasárna,“ zhodnotil Minářovo rozhodnutí jít do voleb s novým hnutím, pokud vůbec.

V ČSSD se z Mináře neradoval bývalý europoslanec Libor Rouček: „Krok je to hloupý, ale očekávatelný. Co bude znamenat? Postupný konec Milionu chvilek i Mikuláše Mináře. Česká politická scéna potřebuje sjednocování na základě hlavních ideových směrů. Ne další a další štěpení podle momentálních a nereálných představ jejich ambiciózních jednotlivců.“

Anketa

Vykonává prezident Zeman svůj úřad dobře, pokud jde o rok 2020?

82%
18%
hlasovalo: 11774 lidí
Kromě zástupců stran se ozvali také komentátoři a novináři. Komentátor Práva Alexandr Mitrofanov míní, že se jedná o „mlácení hlavou do zdi“. Politolog a dramaturg ČT Kamil Švec tvrdí, že oznamovat snahu založit nové politické hnutí 5 dnů před volbami není úplně strategickým krokem na začátek. „Zvlášť je-li to vůdce demonstrujících a říká, že je představa, že ještě v roce 2025 tady řešíme Andreje Babiše (...) a že pořád proti tomu jenom demonstruju, na palici,“ dodává.

„Pokud to není krok směrem ke vzniku nějaké širší koalice, je to pro více stran velká mrzutost,“ konstatuje reportér iDnesu Josef Kopecký.

I marketér a moderátor podcastu Insider Tomáš Jirsa mínil, že se jedná o vítězství pro Andreje Babiše. „Za chvíli musí prasknout, že je Mikuláš Minář dítě někoho z představenstva Agrofertu a celé to byla sofistikovaná operace na rozklad politického spektra,“ prohlásil.

„Ano, je to tak. Za prohru opozičních stran ve volbách, covid-19, otrávení ryb v řece Bečvě a vaše zku**ený životy může Mikuláš Minář,“ satirizoval reakce moderátor Prostoru X Čestmír Strakatý.

Názor na Mikuláše Mináře je rozštěpený i u aktivistů. Například zakladatel aktivistické skupiny AUVA Michal Vožda si vůči Minářovi nebral servítky: „Tak kolik? Kolik procent se podaří sebrat demokratické opozici? Tříštění hlasů není správná cesta. A jo, zapomněl jsem, že přece budou chtít přesvědčit nevoliče, ale to chtějí všichni. No co se dá dělat. Nicméně tím se konečně dozvíme, co vlastně chtějí, protože zatím říkali jen to, co nechtějí a k ostatnímu se nevyjadřovali. Tak co Mikuláši, jsi pravičák, levičák, nebo je to jedno?“

Zastání naopak Minář našel u proevropského aktivisty Tomasze Peszyńského. „Mikuláš Minář jedná s Čižinským, že by jako u něj kandidoval. A předtím ze STANem. Nenapadla mě možnost, že Mikuláš vstoupí do nějaký strany a Milion chvilek zůstane bokem stranické politiky a přitom je velmi logická. Hele, ten Mikuláš je fakt velmi chytrej kluk,“ mínil. Dále řekl, že tím Minář odhalil svou politickou orientaci. „Tož vítaj Mikulášu na naší liberální centristické lodi, možná velmi mírně nakloněné doprava, která pluje do Evropy,“ přivítal Mináře.

 

A chvála přišla i od historika Petra Blažka: „Je to dobře, i když mnoho lidí podle reakcí na sociálních sítích zklamal. Jeho pozice bude totiž transparentní, i když pro spolek to bude znamenat těžké chvilky. Přeji mu, aby přispěl k tomu, že nové hnutí bude transparentní a bude mít demokratickou strukturu a kvalitní program. Pro stávající malé demokratické strany (STAN, TOP-09 a KDU-ČSL) to bude jistě vedle stagnujících preferencí okolo obávaných pěti procent impulz pro spolupráci s ODS. Byl bych rád, aby tato demokratická koalice měla po volbách úctyhodného partnera pro vládnutí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…