Na pokutu si musejí kraje půjčit samy

24.05.2013 10:35

Ministerstvo financí odmítlo půjčit Regionální radě Severovýchod 378 milionů korun na pokutu za chybovost v projektech z evropských dotací. Ministerstvo požaduje, aby si půjčku vzaly přímo kraje, tedy Královéhradecký, Liberecký a Pardubický kraj. Zaplacení pokuty, takzvaných korekcí, je nutné pro obnovení financování programu Severovýchod z Bruselu.

Na pokutu si musejí kraje půjčit samy
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Požadavkem ministerstva se obnovení financování komplikuje. ČTK to dnes řekla mluvčí regionu Severovýchod Eva Jouklová. Plán, že si půjčku vezme rada Severovýchod a kraje budou za půjčku ručit a státu ji splácet, schválil Výbor Regionální rady Severovýchod 10. května. Jednotlivá zastupitelstva krajů pak měla toto doporučení rady schvalovat v červnu. Podle Ministerstva financí však taková konstrukce půjčky na hrazení korekcí není možná, protože kraje podle zákona nesmějí ručit, až na některé výjimky, za závazky fyzických a právnických osob.

Problém by měl být podle Jouklové vyřešen tím, že krajská zastupitelstva budou v červnu schvalovat upravená usnesení v tom smyslu, že půjčku si berou přímo kraje.

Certifikaci je třeba obnovit do konce letošního roku

Dohady kolem placení korekcí a půjčky již měly dopad na projekt miliardové přestavby náchodské nemocnice. Královéhradecký kraj tendr na stavbu ve čtvrtek zrušil. "V současné době nemáme zásadní právní jistotu, zda a kdy budou tyto korekce uhrazeny a zda takový postup umožní financovat dostavbu nejen náchodské nemocnice," uvedl hejtman Lubomír Franc (ČSSD). Na nemocnici chtěl kraj z ROP Severovýchod získat asi 400 milionů korun.

ROP Severovýchod o objemu zhruba 18 miliard korun byl vytvořený pro programovací období 2007 až 2013. Zatím se z něj proplatilo 12,3 miliardy korun. V severovýchodních Čechách se dokončilo 430 projektů z 588 realizovaných.

Pozastavení financování zatím nenarušilo čerpání dotací pro koncové příjemce. "Projekty jsou předfinancované ze státního rozpočtu. Problém by nastal až tehdy, pokud bychom se s ministerstvem nedohodli do konce tohoto ruku," řekl dříve pověřený ředitel Úřadu Regionální rady Zdeněk Vašák.

Certifikaci, která je zastavena od začátku loňského roku, je třeba obnovit do konce letošního roku, aby nebylo ohroženo proplácení dotací v letech 2014 a 2015. Zatím se podařilo certifikovat 7,3 miliardy korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …