Na práva dětí by mohl v budoucnu dohlížet dětský ombudsman

10.06.2016 18:41

Na dodržování práv dětí a jejich ochranu by mohl v budoucnu v Česku dohlížet ombudsman pro děti. Vzniknout by mohl buď nový post ochránce dětských práv, nebo by se problematice mohl věnovat nový zástupce ombudsmanky. Vyplývá to z analýzy rady vlády pro lidská práva. Materiál má ČTK k dispozici.

Na práva dětí by mohl v budoucnu dohlížet dětský ombudsman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

„V jaké podobě bude institut dětského ombudsmana zřízen, zdali samostatně, nebo v rámci institutu veřejného ochránce práv, by měla rozhodnout vláda ve druhé polovině roku,“ uvedlo tiskové oddělení ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), který vládní radě pro lidská práva předsedá. Součástí rady je výbor pro práva dítěte.

O ombudsmanovi pro děti se zmínil Dienstbier už na podzim 2014. Plánoval tehdy, že by ochránce dětí mohl začít pracovat ještě do konce tohoto volebního období. To by mělo trvat do podzimu 2017. Zřízení místa doporučoval Česku Výbor OSN pro práva dítěte (UNCRC). Kritizoval také to, že péče o děti je v ČR roztříštěná pod několik ministerstev. Už dřívější vládní zprávy o stavu lidských práv uváděly, že Česko je jednou z posledních zemí EU, která ještě takzvaného dětského ombudsmana nemá.

Podle ombudsmanky Anny Šabatové její kancelář dostává ročně několik stovek stížností a podnětů od dětí. Týkají se třeba pobytu v dětských domovech, léčby či přejímání poštovních zásilek bez občanského průkazu. Úřad zřídil i dětskou stránku. Šabatová už dříve řekla, že její kancelář nemůže s dětmi intenzivní kontakt navázat a jejich zájmy hájit, nemá k tomu zmocnění a dostatečné personální vybavení.

Ochránce práv dětí by dohlížel na dodržování mezinárodních úmluv

Podle analýzy by vznik nového úřadu dětského ombudsmana měl tu výhodu, že by instituce od počátku byla nastavena jako „přátelská dětem“. Byla by s nimi v kontaktu, své kroky by vysvětlovala srozumitelně, mohla by zvolit kreativnější přístup. Bylo by to ale také nákladnější. Zástupce nynější ombudsmanky by měl pak výhodu v zázemí uznávané instituce, odbouraly by se případné duplicity.

„Obě varianty by samozřejmě vyžadovaly vybavení potřebnými lidskými zdroji,“ uvádí analýza. Podotýká, že je nutné také zajistit finance. Pravomoci ombudsmana pro děti by upravil nový zákon, kompetence zástupce ombudsmanky pak novely.

Ochránce práv dětí by dohlížel na dodržování mezinárodních úmluv. Pravidelně by zveřejňoval zprávy o situaci a podmínkách dětí v Česku. Vydával by doporučení úřadům a zákonodárcům. Prověřoval by také stížnosti a domáhal se nápravy. Mezi úkoly by patřila i osvěta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…