Na rok do vězení kvůli podpoře řidiče Smetany? Přes tisíc lidí je pro

21.05.2012 20:05

Aktivista a bývalý člen vedení Strany zelených Stanislav Penc vymyslel způsob, díky němuž může každý člověk podpořit řidiče Romana Smetanu, který přikresloval politikům na billboardech tykadla. Stačí schvalovat jeho trestný čin.

Na rok do vězení kvůli podpoře řidiče Smetany? Přes tisíc lidí je pro
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Smetana, za počmáraný plakát 100 dní vězení

Aktivista Stanislav Penc popsal týdeníku Ekonom, jak provádí veřejnou podporu olomouckého řidiče Romana Smetany. Na svých facebookových stránkách vyvěsil dopis soudkyni Markétě Langerové, která Smetanu odsoudila. Zde demonstrativně schvaluje Smetanův čin.

„Byl-li to opravdu trestný čin, dopouštíme se tímto porušení zákona“ upozorňuje v dopise Penc. Znamená to tedy, že kdo by podobně jako on schvaloval trestný čin, sám by se jednoho také dopouštěl. A za to hrozí až rok vězení.

Penc tím chce v případě nutnosti dosáhnout až absurdní situace, kdy by se nahromadily stovky lidí, kteří Smetanův čin schvalují. Okresní soud v Olomouci by pak mohl zkolabovat. Už teď má Penc více než 1300 sympatizantů.

Pokud by soud odmítl sankce vůči těmto „schvalovačům“, protože by Smetanův čin nedosahoval stanovené hranice závažnosti, má Penc další plán. „Chtěl bych rozeslat Smetanovým příznivcům žádost, aby na účet soudu poslali jednu korunu s tím, ať napíšou, že je to veřejná sbírka pro Romana Smetanu. Finanční sbírku ve prospěch odsouzené osoby totiž zákon jasně zakazuje a nerozlišuje míru společenské závažnosti, takže soud by musel věc řešit. Představa, že by bylo předvoláno a vyšetřováno třináct set lidí – to by olomoucký soud zkolaboval. Není to náš záměr, ale chceme, aby si soud uvědomil svou odpovědnost ke společnosti,“ uvedl Penc v týdeníku.

Smetana přibližně před rokem přimalovával politikům na billboardech tykadla. Za to od soudkyně, mimochodem manželky Ivana Langera, dostal pokutu 15 tisíc korun a veřejné práce. Peníze zaplatil, pracovat však nešel, a tak byl poslán na 100 dnů do vězení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…