Na tahu je Zeman, říká Babišova zástupkyně Jourová

30.10.2013 6:44

Hnutí ANO Andreje Babiše se z druhého místa probojovalo do sněmovny. Ačkoli jeho představitelé počítali s tím, že sehrají roli opozice, díky volebnímu výsledku se jim otevřel prostor pro vyjednávání o vládě. Místopředsedkyně hnutí Věra Jourová v rozhovoru pro Právo uvedla, že nyní je na tahu prezident, který musí udělat kroky k sestavení vlády.

Na tahu je Zeman, říká Babišova zástupkyně Jourová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

Vítěz voleb, sociální demokracie, je rozpolcená bojem o moc. Soupeří o ni dva přední muži strany - předseda Bohuslav Sobotka a první místopředseda Michal Hašek. Podle Věry Jourové, která byla zvolena za součást vyjednávacího týmu hnutí ANO, o vládě budou jednat s předsedou soc. dem., kterým není Hašek, ale Sobotka.

"Osobně mi přijde velmi nestandardní, kdyby měl jednat tým bez předsedy. Čekáme ale, že se situace uvnitř ČSSD nějak konsoliduje a že se ve straně nějak domluví," říká Jourová.

Na tahu je prezident Zeman

Nově zvolená poslankyně uvedla, že hnutí ANO rozhodně nehodlá nic blokovat, do jednání chce jít s programovými prioritami. Zopakovala také názor lídra Andreje Babiše, který řekl, že se ČSSD chová jako Věci veřejné. "Považujeme je tímto za poměrně znevěrohodněné a nestabilní partnery, ale jsou to vítězové voleb," podotýká Jourová.

Připouští ale, že variant pro sestavení vlády je více, jasno by podle ní mělo být nejlépe do ustavující schůze sněmovny, která se koná 26. listopadu. "My nejsme první na tahu, na tahu je prezident. Ten musí udělat nějaký krok směrem k sestavení vlády," upozorňuje místopředsedkyně ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…